De ElPozo-top, die in Brussel uitgenodigd werd door de Spaanse ambassade, heeft nieuwe ambities. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in vlees en bereide droge voeding op basis van vlees, versterkt de medische controle op zijn veestapel. Tegelijkertijd zal de productiezone vergroot worden met als doel het volume in het binnenland aanzienlijk te vergroten en de export te verdubbelen.

Op 12 oktober, de nationale feestdag van Spanje, kregen ruim 1.200 uitverkorenen de kans om het kruim van de Iberische gastronomie te proeven. De Spaanse ambassade organiseerde immers in het Brusselse Jubelpark een ceremonie waar verschillende kazen, gazpacho en uiteraard de serrano- en Iberische ham van ElPozo aan te pas kwamen. De ambassade nodigde de hele directie van de groep uit in Brussel, als vertegenwoordigers van de fine fleur van de gastronomie van het land. Het in 1954 opgerichte familiebedrijf ElPozo evolueerde door de jaren heen immers tot de belangrijkste Spaanse speler op de markt van vlees en bereide droge producten op basis van vlees. Meer dan 8 Spaanse gezinnen op 10 consumeren ElPozo-producten! In België is het bedrijf samen met zijn partner Schietse al sinds het begin van de jaren 90 actief in alle voedingssectoren: de traditionele en moderne mass retail, catering- en horecaberoepen en vleestogen.

Droge producten zoals Serrano en Iberische ham, chorizo en droge worst zijn de core business van ElPozo wat export betreft. Het bedrijft beschikt over een uitgebreid aanbod van 1.500 referenties in vers vlees, diepvriesvlees en eindproducten op basis van vlees. “Onze onderneming werkt volgens een cradle-to-cradlesysteem waarin de consument centraal staat”, legt algemeen directeur Rafael Fuertes uit. “Om de verbruiker het beste product te garanderen, bewaken we de volledige keten: de landbouw, de kweek, de slacht, het versnijden en het bereiden van de eindproducten. En natuurlijk ook de verdeling en de knowhow van ons salesteam.” Een voorbeeld: het vee dat door ElPozo wordt gekweekt ,wordt gevoed met granen die geteeld worden door de landbouwers van het bedrijf. Zo garandeert men op de best mogelijke manier de kwaliteit van de afgewerkte producten.

De ElPozo-fabriek in Alhama de Murcie (Spanje)

Verhoging van de veeartscontroles

ElPozo is altijd al heel intensief bezig geweest met kwaliteitscontrole. Vandaag gaat de firma echter nog verder. “Ons bedrijf is gebaseerd op drie pijlers”, vervolgt Rafael Fuertes. “De voedselveiligheid van onze klanten, dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid.” Drie goede redenen waarom ElPozo beslist heeft om de controle en zorg voor de veestapel te verbeteren. Dit gebeurt concreet door een verhoging van de veekeuringen en evaluatiecontroles. Wat milieuvriendelijkheid betreft onderstreept het bedrijf dat het transport tussen de plek waar de varkens gekweekt worden en de plaats waar geslacht wordt bij hen gemiddeld slechts 30 kilometer bedraagt, terwijl dat bij sommige concurrenten wel 300 kilometer is!

ElPozo is nu al aanwezig in 80 landen maar wil zijn export nog verder ontwikkelen. Vandaag exporteert de onderneming zo’n 20% van zijn producten. Het doel is dat dit binnen enkele jaren wordt opgedreven naar 50%, vooral door de productie wat betreft gedroogde producten als serrannoham, chorizo of droge worst te verhogen. De oppervlakte van de belangrijkste fabriek in Alhama de Murcia, in Zuid-oost spanje, zal daarvoor worden vergroot. Tegelijk wordt er in een nieuwe fabriek in Jabugo een productie opgestart van Iberische ham, chorizo en worst, de premiumproducten uit het gamma van ElPozo. Dit moet meteen de grootste fabriek van Iberische ham ter wereld worden!

                                                              

Een familiebedrijf ontstaan in 1936

De familie Fuertes is al sinds 1936 actief in de wereld van de charcuterie. In 1954 beslisten ze om zich te lanceren in de industriële sector en richtten daarom ElPozo op. Het idee was van het begin af aan om de hele keten te controleren. Dit gaat van de landbouw tot de kweek, de slacht, het versnijden en het commercialiseren. Tegenwoordig is het bedrijf het grootste van Spanje. Het exporteert naar meer dan 80 landen en telt 4.700 werknemers in de hele wereld.

 

 

 

 

 

 

 

www.elpozo.com

Foto: Beatriz LARROTCHA, Spaans ambassadeur voor Spanje in België, vergezeld door Rafael Fuentes, algemeen directeur van ElPozo