Koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts (JDE) gaat zijn productievestiging in Grimbergen sluiten. Hierdoor staan 274 banen op de tocht.

Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft de intentie om fabriek te sluiten vanochtend meegedeeld aan de ondernemingsraad.  De productie in Grimbergen zou al stopgezet worden in januari 2017. Tegen dan zou de volledige productie overgebracht moeten worden naar andere sites binnen het JDE-portefeuille. Volgens de directie is het "commercieel niet langer houdbaar" om de Grimbergen-site uit te baten en past de sluiting in de optimalisatie van de productiecapaciteiten en het toeleveringsnetwerk.

 

Minder vraag naar filterkoffie

In Grimbergen worden vooral koffiepads (voor Senseo), bonenkoffie en gemalen koffie gemaakt. De dalende Europese vraag naar filterkoffie ten voordele van koffiepads en -capsules heeft meegespeeld in de beslissing, zegt woordvoerster Sonja Wegscheider aan Gondola. "We zien dat de vraag in heel Europa naar filterkoffie dalende is, wat tot overcapaciteit in ons netwerk heeft geleid," klinkt het. 

"Het is met veel spijt dat we deze intentie om de fabriek in Grimbergen te sluiten aankondigen," zegt Luc Volatier, global vice president operations bij JDE, in een persbericht. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen." 

JDE gaat nu de informatie-consultatieronde met de vakbonden starten. Het wil overgaan tot collectief ontslag, waardoor de wet-Renault nu van toepassing is. Het bedrijf belooft alvast dat het getroffen personeel "de meest efficiënte ondersteuning" zal krijgen indien de sluiting definitief bevestigd wordt. Er zijn 274 personen tewerkgesteld in de fabriek in Grimbergen.

 

"Logische economische oefening"

"Binnen de internationale strategie die schuilt achter het samengaan van DE Master Blenders en de koffiedivisie van Mondelez is dit een logische economische oefening. De groep beschikt vandaag over productiesites over de hele wereld en moeten synergiën creeren. Het is niet de eerste keer dat het onderwerp op tafel komt, om de productiesite van Grimbergen te delocaliseren. Daarbij is koffie een gemakkelijk te transporteren product met hoge toegevoegde waarde," zegt Pierre-Alexandre Billiet (CEO Gondola).