Coca-Cola European Partners gaat 13,7 miljoen euro investeren in een tweede hoogbouwmagazijn in de productie- en distributievestiging in Wilrijk (Antwerpen). Hierdoor wint het bedrijf aan flexibiliteit, omdat de nieuwe installatie meer verschillende types palletten kan behandelen. Ook kan het zijn ecologische voetafdruk verminderen, omdat naar schatting 50.000 km aan transporten vermeden kunnen worden.

Volgens communicatieverantwoordelijke Maud Collée vragen steeds meer klanten bevoorraad te worden met andere palletten dan de conventionele palletten. Het huidige automatisch hoogbouwmagazijn in Wilrijk, dat een capaciteit heeft van 21.000 palletten, kan echter technisch enkel die standaard dragers aan. “Er komt daarom een tweede hoogbouwmagazijn bij van 12 verdiepingen hoog en met een capaciteit van 9.400 extra palletten drankverpakkingen, wat vergelijkbaar is met 360 geladen vrachtwagens”, zegt ze. Vorig jaar investeerde CCEP overigens 2,8 miljoen euro in Wilrijk, om half palletten te kunnen produceren en leveren aan de detailhandel.

Door een gebrek aan capaciteit en om de paletten van andere types te verdelen, moet vandaag een aanzienlijk deel van de dranken bij externe partijen gestockeerd worden. Dankzij de nieuwe installatie zullen de transporten naar die partners vermeden kunnen worden. “Deze investering zal naar schatting jaarlijks 50.000 km aan transport besparen, waardoor 43 ton CO2 minder wordt uitgestoten”, zegt Guy Vansant, Directeur Logistiek in Antwerpen.

De werken starten in januari 2019. Het is de bedoeling om ze tegen maart 2020 af te ronden. “Ook de ontvangsthal zal met een extra 1.500 m² worden uitgebreid en er komt een nieuwe luifel met losruimte voor drie extra vrachtwagen”, voegt hij toe.

Uitbreiding portfolio

“Al meer dan 90 jaar zijn we actief in België, waarvan bijna 30 jaar op onze site in Antwerpen. De uitbouw van onze productie- en distributievestiging in Antwerpen kadert binnen onze groeistrategie, waarbij we niet alleen ons portfolio willen uitbreiden maar ook sterk inzetten op innovatie om zowel het aanbod als de keuze voor onze klanten uit te breiden”, zegt Etienne Gossart, Country Director Coca-Cola European Partners.

Coca-Cola heeft drie productievestigingen in België (Gent, Antwerpen en Chaudfontaine). Daarnaast telt CCEP zes distributiecentra, met name in Gent, Antwerpen, Hasselt, Heppignies, Chaudfontaine en Howald (Luxemburg). In 2017 verkocht het bedrijf 862 miljoen liter drankjes in ons land. 70% ervan wordt geproduceerd in de Belgische vestigingen.