AB InBev vervoert voortaan Stella Artois dat bestemd is voor overzeese export per boot van Jupille naar de haven van Antwerpen. Door over te schakelen op de binnenvaart kan de brouwer zo’n 5.000 vrachtwagens per jaar van de baan halen. Die export is overigens nog steeds fors aan het groeien.

Stella Artois, het Belgische paradepaardje van AB InBev, is een van de drie bieren die de groep wereldwijd verspreidt. Het bier wordt vandaag in meer dan 100 landen gedronken. Sinds 2014 verdubbelde de export met een jaarlijks groeipercentage van bijna 8%. Maar liefst 90% van de in België gebrouwen Stella Artois is bedoeld voor export. Daarvan is 75% bestemd voor de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Zuid-Korea. 

Van die export vertrekt ongeveer de helft vanuit Jupille. Het andere deel wordt in Leuven gebrouwen. Door de stijgende exportvraag kon Leuven een aantal jaren geleden niet meer aan de vraag voldoen. Toen is beslist om een deel van de brouwactiviteiten naar Jupille te verplaatsen. Inmiddels is de capaciteit in Leuven aanzienlijk vergroot. Toch wordt een deel van Stella Artois nog steeds gebrouwen in Jupille.  

 “De export blijft dus groeien en dat brengt ook een verantwoordelijkheid mee,” zegt Fabio Sala, baas voor AB InBev in België en heel Centraal Europa (links op de foto). “Vanuit ons thuisland België willen we dat onze bieren wereldwijd bierliefhebbers op een duurzame manier bereiken. Deze modal shift draagt daartoe bij.”  

“Met de bierboot willen we het voortouw nemen in groene logistiek. Onze ambitie is om uiteindelijk alle vrachtwagens voor dit traject van de weg te halen, te beginnen met 5.000 vrachtwagens in 2019,  en we hopen volgend jaar al 10.000 vrachtwagens te vervangen  door de boot", voegt Pepijn Raes, logistiek export manager van AB InBev, toe. Op het traject tussen Jupille en de haven van Antwerpen betekent de overstap naar de binnenvaart een jaarlijkse CO2-reductie van 30%. 

De bierboot is een van de initiatieven van AB InBev om zijn wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 te halen, waaronder ook een CO2-reductie van 25% ten opzichte van 2017.

De bierboot is een samenwerking tussen AB InBev, havenbedrijf Euroports en binnenvaartrederij TFC. Vier boten gaan twee keer per week het traject van Luik via het Albertkanaal naar de haven van Antwerpen afleggen. In totaal zullen er dus acht bootritten per week zijn, goed voor gemiddeld 100 containers per week.  

De eerste afvaart vond plaats in aanwezigheid van premier Charles Michel (tweede van links op de foto), gouverneur Hervé Jamar (rechts), Willy Demeyer burgemeester van Luik en voorzitter van de Port autonome de Liège (midden) van Luik, en Muriel Baugnée managing director van Euroports (tweede van rechts).