Voor u gespot op Gafa 2015 – Trends in Garden

De jaarlijkse belangrijkste Europese beurs voor tuin, vrije tijd en sport die telkens eind augustus-begin september plaats vindt in Keulen, had dit jaar toch wel enkele opmerkelijke trends te bieden.

 

Tuinmeubelen en decoratie: vintage in nieuwe materialen

 

Het wordt steeds moeilijker om nog échte noviteiten op de markt te brengen, maar de trends veranderen uiteraard wel, zeker in decoratieve sectoren. Tuinmeubelen horen daar zeker bij.

 

We konden twee duidelijke trends vaststellen bij haast alle fabrikanten: HOUT-look en VINTAGE.

 

Hout-look.

Hout was zeer sterk aanwezig, zij het niet altijd als materiaal. Veelvuldig waren de houtimitaties, vaak niet van echt te onderscheiden. De brede, verweerde “planken-look” was één van de toppers. Niet enkel composietmaterialen, plastics, maar ook stoffen met houtprint zullen ons komende zomer in de winkels aanzetten om ons ecologisch gevoel te sussen zonder aan comfort in te boeten.

 

 

Vintage met moderne materialen

De tweede trend zien we in de retour van oude meubeltypes, zoals kerkstoelen, zitbanken, bistrottafeltjes, enz die nu in moderne lichte materialen aan een tweede leven beginnen. Of wat dacht je van een PVC kerkstoel in frisse kleuren, of de klassieke zetels en zitbanken uit de tijd van Expo58 die nu in wicker als tuinbanken hun opwachting maken? De keuze van de materialen zorgt er voor dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn en eenvoudig in onderhoud.

 

Beide trends spelen perfect in op de drang naar authenticiteit van de millenials, echter zonder in te boeten op gebruiksgemak. Men wil vooral genieten van de tuin zonder veel tijd te besteden aan reinigen of onderhoud.

 

 

 

Technologische revolutie bij de barbecues

 

In de voorbije jaren was het BBQ-gebeuren vooral een race naar “groter”: fabrikanten en consumenten probeerden mekaar de loef af te steken met modellen en complete buitenkeukens die menig 3-sterrenchef deed verbleken achter zijn fornuis.

De technologie bleef echter bij het oude: houtskool/briketten of gas, aangevuld met een beetje elektrische BBQ’s voor binnen gebruik.

 

Pellets

Wat reeds enige jaren een hype is voor binnenverwarming, wordt nu ook veelvuldig toegepast in de barbecue-branche. Het aantal modellen dat het vlees of de visjes beetgaar maakt met deze brandstof was opvallend groot. Zelfs een heuse BBQ-Pizza op pellets staat komende zomer in de winkels. 

Het grote voordeel van pellets is dat ze de typische houtsmaak garanderen, doch met het gebruiksgemak van briketten, ja zelfs bijna van gasbarbecues.

 

Voor deze laatste worden de infrarood BBQ’s geduchte concurrenten. Wie het principe van de infrarood “sauna” kent, begrijpt meteen waarom. Infrarood werkt zeer snel en is proper. De voedingswaren worden ook van binnenuit opgewarmd.

 

Beide technologische vernieuwingen gaan zeker de barbecuemarkt een nieuwe boost geven. Het was opvallend dat de stands met een aanbod van klassieke “kolen” er eerder verlaten bij lagen.

 

Een aandachtige bezoeker kon er ook een nieuw Belgisch merk designbarbecues ontdekken van het Luikse TOLE, een mooie naam die zowel het materiaal omschrijft (staal) als de roeping: The Outdoor Living Experience.

 

De volgende Spoga+Gafa beurs vind plaats van 4 tot 6 september 2016.

Auteur: 

Maxim Aerden

categorie: 

ISM - Side - NL

Laatste productlanceringen