Zalando gaat in Duitsland een vijfde distributiecentrum bouwen. Het wordt een nieuw type operatie, gericht op de bevoorrading van de verschillende fulfilmentcentra in Duitsland en dus niet op de verzending naar de klant. Dat maakt een rationalisering van de logistiek mogelijk.

Momenteel heeft Zalando vier DC’s in Duitsland: Brieselang, Erfurt, Lahr en Mönchengladbach. Daarnaast zijn er verdeelcentra in Zweden, Polen, Italië en Frankrijk.

Het nieuwe logistieke centrum, met een oppervlakte van 35.000 m², komt in Halle, nabij Leipzig. Het zal in het najaar van 2019 operationeel zijn. Wanneer het op volle kracht draait, zal het tot 100 miljoen items per jaar verwerken. Het nieuwe magazijn is een ‘inbound’ logistiek centrum. Dat betekent dat de kledingproducenten en de retailers hun artikelen daar afleveren, waarna ze verdeeld worden naar de ‘outbound’ distributiecentra. Van daar vertrekken ze naar de klanten.

Door een inbound magazijn op te zetten wordt het mogelijk om de distributie te rationaliseren. In de outbound centra kunnen de stocks beperkt gehouden worden, omdat ze regelmatiger bevoorraad kunnen worden. Daarnaast zullen er minder transporten tussen de verdeelcentra moeten gebeuren om de stocks overal in evenwicht te houden. Het wordt ook mogelijk om sneller in te grijpen wanneer er lokaal meer vraag is naar bepaalde items. Dat moet een snellere verzending naar de klant mogelijk maken.

Vandaag worden de Duitse DC’s uitgebaat door de logistieke dienstverlener Fiege. Voor het inbound centrum gaat Zalando in zee met de Duits-Zwitserse groep Kuehne+Nagel. Die moet het magazijn bouwen en uitbaten.  Zij zal in een eerste fase 120 mensen aanwerven. Op termijn moeten het er 350 worden.