Post Luxembourg en Singapore Post hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend inzake e-commerce. Zij willen hun klanten gemeenschappelijke complete logistieke oplossingen aanbieden tussen Azië en Europa.

Op wereldvlak is er steeds meer ‘crossborder’ onlinehandel, ook tussen webshops en klanten op verschillende continenten. Ook tussen Europa en Azië groeit de e-commerce, zodat samenwerkingsakkoorden tussen logistieke platforms op beide continenten van groot belang zijn om die groeiende stromen te kunnen aantrekken.

Alibaba

Ook het Groothertogdom, dat zich tot een Europees logistiekhub wil ontwikkelen, wil een belangrijke positie innemen in de e-commerce trafieken tussen Azië en Europa. Singapore is dan wel een miniatuurstaat, maar in het Verre Oosten is zij een zeer prominente logistieke draaischijf geworden. Meer nog: SingPost en Alibaba hebben sinds een jaar een joint-venture, Quantium Solutions International, voor de logistiek in de regio Asia Pacific. De Chinese gigant bezit overigens een aandeel van bijna 15% in Singapore Post.

 

Eind september

Het akkoord tussen SingPost en Post Luxembourg is dan ook niet onbelangrijk naar de toekomst toe. Het werd bekendgemaakt naar aanleiding van het bezoek van Etienne Schneider, de Luxemburgse minister van Economie, aan de miniatuurstaat, die in Azië een economische en logistieke grootmacht is. Hij heeft meteen te kennen gegeven dat hij liefst de luchtvrachtmaatschappij Cargolux erbij wil betrekken.

De samenwerking gaat al eind deze maand in. Post Luxembourg wordt de Europese partner van SingPost voor alle e-commerce trafieken vanuit Azië en vice-versa. Door het akkoord kunnen systemen uitgewerkt worden om de vervoerstromen fors te versnellen. “Tevens zullen de klanten van beide postbedrijven van begin tot einde kunnen genieten van een zelfde tracking-systeem van hun online bestellingen. Ook de levertijden worden betrouwbaarder,” zegt Claude Strasser, ceo van Post Luxembourg.