FedEx heeft in de Verenigde Staten een bezorgrobot onthuld – de SameDay Bot – die autonoom pakjes, boodschappen, en maaltijden kan leveren. Dit autonoom voertuig is voor de retailsector ontworpen om thuisleveringen te doen in de nabijheid van het verkooppunt.

In de VS woont gemiddeld 60% van de klanten op minder dan 4,5 km van de winkel. Volgens FedEx biedt dat de mogelijkheid om ‘on-demand’ hyperlokale leveringen te organiseren. Daarom ontwikkelde de pakjesdienst deze robot in samenwerking met DEKA Development & Research, het bedrijf van Dean Kamen. Die ontwikkelde in het verleden de Segway en de iBot, een rolstoel die zelf trappen kan nemen.

De SameDay Bot is ontworpen om op trottoirs en langs de kant van de weg te rijden om kleinere zendingen veilig te kunnen leveren. De bot is voorzien van voetgangersveilige technologie van de iBot en van technologie die gebruikt wordt bij autonome voertuigen, zoals de LiDAR, camera’s en navigatiesystemen. Deze functies zijn gekoppeld aan algoritmes voor machinaal leren om obstakels te herkennen en te vermijden. De robot, die snelheden tot 16 km/u kan halen, kan stoepranden oprijden en trappen beklimmen.

In eerste instantie wil FedEx de robot gebruiken om pakjes te vervoeren tussen kantoren in de buurt van het hoofkwartier in Memphis. De tests zullen starten van zodra de lokale overheid de toestemming geeft. Indien ze succesvol verlopen, wil FedEx ze inzetten in steden waar het de SameDay City Service aanbiedt.

FedEx is niet de eerste om bezorgrobots voor de last mile te testen. In Europa staat Starship, een Estse ontwikkelaar, zelfs zeer ver met zijn leverrobot. In Californië wordt de KiwiBot al twee jaar ingezet op een universiteitscampus. Ook Amazon test sinds vorige maand de Scout uit, een ‘look-alike’ van de Starship. En in Arizona test Kroger thuisleveringen met de R1 van Nuro, die het midden houdt tussen een bezorgrobot en bestelwagen.