Amazon boekte over het eerste kwartaal een omzet van 51 miljard dollar. Dat is maar liefst 43% meer dan een jaar eerder. De nettowinst verdubbelde ruim, van 724 miljoen naar 1,6 miljard. De diensten droegen meer bij tot de omzetgroei dan de verkoop van producten. Enig minpunt in de resultaten: de internationale activiteiten blijven fors verlieslatend.

De omzet bij de producten groeide met een derde tot 31,6 miljard dollar. Bij de diensten was de stijging dubbel zo groot: +61%, tot 19,4 miljard. Het leveren van clouddiensten wordt voor de Amerikaanse groep steeds belangrijker, niet alleen voor de omzet, maar ook voor de winst.

In de Verenigde Staten klom de omzet van de webwinkel van 21 tot bijna 31 miljard (+47,6%). Die activiteit is ook steeds meer winstgevend. Tegenover een jaar geleden werd bijna dubbel zoveel winst gemaakt: 1,15 miljard tegen 600 miljoen in het eerste kwartaal van 2017.

Internationaal verlieslatend

Ook de webverkoop buiten de VS groeit fors, tot 14,8 miljard (+34,5%), al blijven de verliezen van de internationale divisie zich opstapelen: het verlies was 622 miljoen dollar, tegenover 481 miljoen dollar een jaar eerder. De verliezen groeien met andere woorden mee met de omzet.

Met net geen +50% is vooral de groei van de clouddienstentak AWS spectaculair: die klimt van 3,7 tot 5,4 miljard. De winst schiet met 60% omhoog, van 890 miljoen tot 1,4 miljard dollar.

Clouddiensten

Jeff Bezos looft dan ook het AWS-team. “AWS had het bijzondere voordeel van een zevenjarige voorsprong voordat het de concurrentie moest aangaan met gelijkaardige diensten. Toch is het team nooit op zijn lauweren gaan liggen. Daardoor zijn de AWS-diensten verreweg de meest geëvolueerde en functionele diensten. Met deze clouddiensten kunnen ontwikkelaars meer doen en ze worden bovendien elke dag beter. Daarom zie je deze opmerkelijke versnelling in de groei van AWS, nu voor twee kwartalen op rij”, stelt hij.

Overigens kan men in het kwartaalverslag lezen dat deze diensten steeds diverser worden. Zo heeft AWS al tienduizenden klanten voor zijn ‘machine learning’-diensten, Aurora platform voor relationele databases, Secrets Manager beveigingsdiensten, Transcribe en Translate, en noem maar op. Ook de toepassingen voor de spraakgestuurde Alexa worden steeds talrijker.