Nieuwe bezorgingsdrone van Amazon ‘binnen enkele maanden’ operationeel

Amazon belooft dat consumenten binnen enkele maanden pakjes per drone thuis bezorgd krijgen. Hiervoor is een nieuw type autonoom vliegtuigje ontwikkeld dat stabieler en veiliger is dan de voorgaande versies. De e-commerce gigant zegt al jaren dat hij met zo’n oplossing komt, maar die plannen werden nooit concreet ingevuld. Nu is er sprake van een doorbraak.

 

Ondanks de hype en de vele marketingberichten, heeft Amazon nog altijd geen drones die pakjes tot bi de klant brengen. Er zijn in 2016 wel enkele praktijktesten geweest, maar die verliepen boven onbewoond terrein in het Verenigd Koninkrijk, niet in de Verenigde Staten. Daar maakt de luchtvaartautoriteit, de FAA,  zich grote zorgen rond de veiligheid van autonome drones. Net als in Europa, overigens. Om veiligheidsredenen moeten de tuigjes door een mens vanop de grond bestuurd worden en moeten ze altijd binnen zijn gezichtsveld blijven. Het grote probleem is dat autonome drones volledig veilig moeten kunnen vliegen, zelfs wanneer onvoorziene obstakels in hun buurt komen.

 

Binnen het half uur

 

Amazon is er nu gerust in dat de luchtvaartautoriteit zijn nieuwe drone zal toelaten. Het gaat om een hybride tussen een vliegtuig en een helikopter, die tot 24 km kan vliegen en een pakje tot 2,3 kg kan meenemen. Hiermee wil het bedrijf pakjes binnen het half uur kunnen leveren. “Wij verwachten dat Prime Air snel en efficiënt kan opgeschaald worden, zodat we pakjes per drone binnen enkele maanden aan onze klanten kunnen bezorgen”, zei Jeff Wilke, Amazon’s CEO voor  consumer business, gisteren op een technologie event in Las Vegas.

 

Hij zei noch waar dat zal gebeuren, noch op welke schaal.

 

Superveilig dankzij AI

 

Hij maakt zich evenwel sterk dat de nieuwe drone superveilig is. Door de nieuwe vorm is het tuig stabieler en kan het veilig vliegen zelfs bij forse windvlagen. Tijdens het vliegen kan de drone zowel statische als bewegende objecten detecteren en ontwijken dankzij nieuwe sensoren en zelflerende algoritmes. Tijdens het landen kan hij mensen, dieren en obstakels detecteren. Ook kan hij waslijnen, elektriciteits- of telefoonkabels zien en ontwijken.

 

‘Enkel voor tests’

 

Inmiddels heeft de FAA gereageerd. Ze zegt een vliegvergunning te hebben afgeleverd, maar enkel voor tests. De nieuwe drone mag dus voorlopig alleen in enkele toegelaten zones vliegen om het tuig verder te ontwikkelen en om het personeel op te leiden. Commerciële vluchten zijn alsnog verboden. De vraag is dan ook hoe lang die ‘enkele maanden’ zullen duren.

 

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Laatste productlanceringen