Nederlanders willen belevering slimme postbus per drone testen

Twee Nederlandse bedrijven – B2C Europe en Parcer – hebben een akkoord gesloten om uit te zoeken of het mogelijk is om drones in te zetten om pakjes in een slimme brievenbus te droppen. Het zou een veilige levering mogelijk maken wanneer de bestemmeling niet thuis is.

 

B2C Europe, met zetel in het Nederlandse Leusden, organiseert pakjesleveringen in Europa voor webshops en werkt daarvoor samen met verschillende postbedrijven en netwerken, waaronder PostNL en bpost. Parcer in Breda heeft een slimme postbus ontwikkeld die met het internet verbonden is en waarin bestellers pakjes kunnen leveren in afwezigheid van de consument. Het openen gebeurt via een code of een RFID-sleutel.

 

Voor de proef zouden de drones uitgerust worden met een RFID-transponder die het luik van de postbus automatisch kan openen, zodat het pakje gedropt kan worden. Door het feit dat er geen mens meer aan te pas komt om het pakje te leveren, kan de levering op elk tijdsstip van de dag of van de nacht gepland worden. De postbus hoeft alleen per lucht bereikbaar zijn. Ze kan niet alleen in een tuin, maar ook op een balkon staan, aldus de bedrijven.

 

Proeven

 

Voorlopig gaat het nog om proeven. Technisch gezien kan met drones al heel veel gedaan worden, maar de regelgeving is in de meeste landen – ook in België – zo strikt, dat pakketbezorging met de onbemande tuigjes zich nog lang in een experimentele fase zal bevinden. Ook is de reikwijdte van drones die pakjes kunnen meenemen, nog steeds vrij klein (vijf à tien kilometer).

 

Veel interesse

 

Toch verwachten de consumenten veel van de drones als middel om hun online bestellingen snel in ontvangst te kunnen krijgen. Zo meldt Parcer dat in Amerika een onderzoek Walker Sands Communications is verricht waaruit blijkt dat 79% van de ondervraagde consumenten een pakket per drone zou willen hebben, als dat betekent dat het binnen een uur bezorgd wordt. 73% is zelfs bereid daar 10 dollar voor te betalen.

 

Niet voor morgen

 

In hetzelfde onderzoek werd de consumenten ook gevraagd wanneer zij dachten dat zij hun eerste bezorging per drone zouden ontvangen. 14% procent verwacht volgend jaar al een pakketje per drone. 26% denkt dat het nog twee jaar duurt en 30% denkt dat het nog vijf jaar duurt. De grootste groep respondenten (31%) denkt dat het meer dan vijf jaar zal duren.

 

 

 

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen