Liege Airport wordt de Europese hub van Cainiao Smart Logistics Network, een wereldwijd logistiek netwerk van Alibaba. Vijf luchthavens wereldwijd werden geselecteerd, waarvan Luik voor het oude continent. Daarnaast bouwt de Chinese e-commerce gigant een enorm distributiecentrum op de logistieke zone van de luchthaven van Luik. Meteen is ook het mysterie opgelost van het geheime bruggenhoofd van Alibaba in Europa.

Eergisteren meldde Gondola dat Alibaba in Hamburg een distributiecentrum wil openen omdat de Europa-hub in België de toename van de volumes niet kon volgen. Maar ondanks onze verwoede pogingen konden we niet vernemen waar dat distributiecentrum in ons land ligt. Nu is het duidelijk: de zendingen van Cainiao – lees Alibaba – komen vandaag al per vliegtuig binnen via Luik om van daar – zonder te passeren via een distributiecentrum - te vertrekken naar Europese bestemmingen. Dat is nu door Liege Airport onthuld.

De rol van de Luikse luchthaven krijgt in de nieuwe strategie van Cainiao, die tijdens de Global Smart Logistics Summit van de Chinese logistieker is onthuld, een primordiale rol. Wereldwijd gaat die vijf regionale hoofdhubs creëren:  thuisbasis Hangzhou, Dubai, Kuala Lumpur, Moskou en dus Luik. Het is de ambitie van Jack Ma, de topman van Alibaba, om overal ter wereld binnen de 72 uur te kunnen leveren.

Naast de luchthaven komt er dus ook een zeer groot Europees distributiecentrum op een terrein van meerdere hectares. Van daaruit zouden de klanten in Europa of andere regionale distributiecentra kunnen bediend worden. Hierover zouden de onderhandelingen nog aan de gang zijn. Ze gaan echter meer over de randvoorwaarden – zoals de douanafhandeling – dan over de inplanting zelf.

Door de inplanting van het Europese bruggenhoofd van Alibaba zal het aantal vluchten tussen Azië en Liege Airport fors toenemen. Dat zou kunnen zorgen voor een aanzuigeffect. Nu al gebruiken de Chinese fashion-webwinkel SheIn en enkele kleinere spelers Luik als logistiek centrum. Mogelijk volgen andere Chinese webwinkels of logistiekers omdat het vluchtenaanbod veel interessanter wordt.

Nu het officieel is dat Alibaba in Luik een luchtvrachthub en een groot distributiecentrum opent, komen de tongen los. Blijkbaar zou Jack Ma, de topman van Alibaba, zelf zijn voorkeur voor ons land hebben geuit. Tijdens een staatsbezoek van koning Filip in China in 2015 vroeg hij om een ontmoeting met hem. Tijdens die vergadering zou hij zijn plannen hebben bekend gemaakt. Sindsdien is premier Michel overigens zeer nauw betrokken geweest bij de onderhandelingen.