Google introduceert de Belgische Google Assistent voor Android- en iOS smartphones en hoofdtelefoons. De Google Assistent staat vanaf vandaag klaar om consumenten te helpen in alledaagse situaties, van het beheren van een agenda tot het opvragen van verkeersinformatie

België heeft er even moeten op wachten, maar Google Assistent is er eindelijk. De assistent spreekt met een Nederlands accent, maar is gelokaliseerd in België: hij volgt de Belgische voetbalcompetitie, geeft Belgische weersvoorspellingen en zingt desgewenst ook Belgische liedjes. Maar het gaat verder: bekende Belgische IT-bedrijven hebben bijgedragen aan de functionaliteit van de Google Assistent. En dankzij het ontwikkelaarsplatform Action on Google kunnen derden de Assistent uitbreiden. Een groot aantal Belgische merken heeft zo’n Action on Google gebouwd of zijn volop bezig met de ontwikkeling van een eigen functionaliteit.Zo kun je bij Telenet of Proximus je datagebruik opvragen, bpost vragen wanneer je pakketje aankomt, bij het KMI checken of de zon morgen zal schijnen, vragen aan NMBS wat voor jou het meest interessante treinticket is, de limiet van jouw bankkaart opvragen bij ING, nagaan wat het laatste nieuws is via VRT weldra of de Mediahuis-kranten, of cadeau-inspiratie op doen bij bol.com. De meeste Belgische Actions on Google zijn meteen bij lancering van de Google Assistent beschikbaar.

Zoekmachine met stem

De Google Assistent is oproepbaar op geschikte apparaten door de Home-knop ingedrukt te houden of “Oké Google” te zeggen. Om spraakherkenning van hoge kwaliteit aan te bieden en de verschillende talen in België goed te begrijpen, heeft Google jarenlang geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en Natural Language Processing, die twee belangrijke fundamenten van de Google Assistent zijn.Gecombineerd met de informatie uit de populairste zoekmachine ter wereld, heeft de Google Assistent een grote hoeveelheid kennis en een goed gevoel voor context in gesprekken. Bovendien blijft de Assistent leren van zijn gebruikers, waardoor het systeem continu beter moet worden. De Assistent komt de komende dagen geleidelijk naar Android-toestellen met Android 5 Lollipop of hoger die zijn ingesteld op Nederlands en locatie België. Ook iOS-gebruikers (versie 10 of nieuwer) kunnen de Google Assistent-app downloaden in de App Store.

Retailers gebruiken Google Assistent

Niet alleen Bol.com is actief via Google Assistent. Albert Heijn gebruikt het al in Nederland en doet dat wellicht ook in België. In februari liet Colruyt al wetendat het een test aan het doen is met het inspreken van boodschappenlijstjes via Google Assistent, die je niet alleen vragen kan stellen maar ook commando’s kan geven. Voor retailers is het belangrijk om op verschillende kanalen aanwezig te zijn. Google Assistent is overigens niet te verwarren met Google Home, het toestel van Google dat met spraakherkenningssoftware uitgerust is en dat dezelfde functionaliteit heeft als Google Assistent.