Coolblue plant uitrol eigen leverdienst in België

Coolblue gaat ook in België zijn eigen leveringsdienst CoolblueBezorgt uitrollen. Wanneer dat gebeurt, laat de topman van de Nederlandse omnichannel webwinkel, Pieter Zwart, in het midden. Wel zegt hij dat er in ons land dit jaar nog een derde winkel geopend wordt, met name in Zaventem.

 

In een interview met het Nederlandse Emerce zegt Zwart dat de Nederlandse markt zich momenteel sneller ontwikkelt dan de Belgische. “België groeide een tijdje wel harder, maar legt het nu toch af,” klinkt het. Toch wordt 40% van onze omzet in België gerealiseerd, onthult hij. Negen maanden geleden had hij het nog over ‘meerdere tientallen’ procenten van de totale omzet. Toen ging het volgens sommige (onbevestigde) bronnen om iets minder dan de helft van de omzet, wat kan bevestigen dat Coolblue in België wat aan het ‘afkoelen’ is. Zelfs dan is dat een zeer mooi resultaat, vermits Coolblue enkel in Vlaanderen actief is en, bij afwezigheid van een Franstalige site, niet in Wallonië.

 

Fysieke winkels

 

Een ander teken van die afkoeling kan gezien worden in het feit dat Zwart dit jaar slechts één fysieke winkel in België wil openen. Eerder sprak hij van twee winkels. Die tweede zou in de buurt van Hasselt komen. Nu heeft Coolblue twee fysieke winkels in België: in Antwerpen (Wilrijk) en in Gent (Lochristi).
 

Ook Emerce merkt op dat het tempo waarmee de winkels – ook in Nederland – ‘best laag’ ligt. Volgens Zwart gaat het Coolblue niet om het aantal vestigingen, maar om de groei die ze doormaken. “Momenteel is die bij onze fysieke winkels groter dan online. Daarnaast is het aantal locaties die hiervoor geschikt zijn beperkt. Zo moet een bepaalde hoeveelheid van onze bestaande klanten binnen 25 minuten rijden van onze winkel wonen, anders heeft het geen zin. Doe je dat voor heel Nederland, dan zit daar wel een plafond aan, dus honderden winkels zullen het zeker niet worden,” zegt hij.
 

CoolblueBezorgt

 

Nog over België zegt Zwart dat hij hier ‘uiteindelijk’ met een eigen leverdienst gaat werken. Coolblue bezorgt sinds begin dit jaar zelf producten bij klanten thuis, onder de naam CoolblueBezorgt. Deze producten zijn grote en/of zware goederen die door twee personen moeten geleverd worden. Nu gaat het vooral over witgoed en dergelijke. Dat installeren de bezorgers ook. Tevens nemen ze oude apparatuur desgewenst mee.

 

Voorlopig rijden de blauwe bestelwagens slechts in (Nederlands) Brabant en Limburg. Eind dit jaar zouden het er zo’n vijftig moeten zijn en zou heel Nederland afgedekt moeten worden. Volgens Zwart is het niet de bedoeling dat Coolblue alle andere bestellingen thuis zelf levert. Het betreft enkel de goederen waar twee mensen voor nodig zijn. “Dus ook televisietoestellen en andere grote producten die één persoon lastig of niet kan handelen. Die service zal voor het einde van het jaar in heel Nederland zijn uitgerold, op basis van maximaal zes kleine hubs, lees opslagdepots, van waaruit we de distributie doen.” Of België pas nadien aan de beurt komt, zegt hij niet.

 

Kleinere bestellingen zelf leveren zit er dus niet in. “Partijen als PostNL doen dat naar behoren en tegen concurrerende tarieven. Daar willen we niet tussen gaan zitten,” zegt hij nog.

 

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen