Amazon zet nu al 30.000 robots in

robotisering amazon
Amazon vervangt mensen door robots
Philippe Van Dooren

Amazon heeft het aantal robots in zijn fulfillment centra verdubbeld naar 30.000 eenheden. Nog geen jaar geleden waren dat er nog 15.000, maakte Phil Hardin, directeur investor relations van de e-commercegigant, bekend.

 

Amazon heeft het Amerikaanse Kiva Robots in 2012 gekocht voor 775 miljoen dollar. Oorspronkelijk was gezegd dat de constructeur aan andere bedrijven robots zou blijven leveren, maar voorlopig blijft Amazon de enige klant. Hierdoor wil de webhandelaar zijn voorsprong kunnen behouden en vergroten.

 

Met de robots wordt de logistiek van de e-tailer immers volledig anders georganiseerd dan in traditionele e-commerce fulfillmentcentra of zelfs in geautomatiseerde magazijnen. De kleine oranjekleurige robots heffen bepaalde goederen in de warehouse op en brengen die  naar de magazijnarbeiders. Ze verplaatsen vooral kasten vol producten, die tot 340 kilogram wegen, tot bij de pickers, die de bestelde items er uit nemen en klaarmaken voor de verscheping. Voordien moesten de werknemers de bestellingen voorbereiden door te wandelen langs gangen en de producten uit de schappen te nemen.

 

Meer bestellingen per uur

Een robot kan naar verluidt evenveel werk verrichten in een kwartier als een mens in anderhalf uur. Een Kiva-robot stelt het magazijnpersoneel van Amazon bijgevolg in staat meer bestellingen per uur te behandelen.

 

De investering in een leger robots is zeer kapitaalsintensief, maar die wordt gecompenseerd door meer densiteit van de opslag en de productiviteit van het personeel. Door hen in te zetten om het werk van de werknemers te verlichten, wordt magazijnwerk voor hen aantrekkelijker, aldus Hardin. Ook loopt het risico op ongevallen terug.

 

Amazon zou tot 900 miljoen dollar per jaar besparen door robots in te zetten. Terwijl een gemiddelde bestelling tussen de 3,50 en 3,75 dollar kost om te verwerken, kan deze kost met de robots 20 tot 40% verlaagd worden.

 

Tot voor kort zette Amazon de Kiva-robots enkel in de VS in. Sinds deze maand zijn er ‘enkele honderden’ aan het werk in zijn fulfillment center in Polen.

 

 

 

 

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen