"Nederlandse winkels en webshops worden bedreigd door de komst van Amazon", klinkt het bij Vergelijk.nl. Uit een studie van de vergelijkingswebsite blijkt namelijk dat meer dan de helft van een reeks onderzochte producten van Amazon goedkoper zijn dan vergelijkbare producten in Nederlandse webwinkels.

Als Amazon zich volledig op de Nederlandse markt zou storten, dan zouden Nederlandse webwinkels en fysieke winkels in gevaar komen, concludeert Vergelijk.nl. De website vergeleek de prijzen van de 20 populairste producten van dat moment op Amazon met gelijkaardige producten op andere Nederlandse webshops zoals Bol.com en Coolblue. En wat bleek? 13 van de 20 producten waren goedkoper op de Nederlandstalige website van Amazon. "Uit onze vergelijking blijkt vooral dat A-merken aanzienlijk beter uit de verf komen. Zo koop je bij Amazon goedkoper een Fitbit charge 2, een Samsung Galaxy Tab A of een Oral-B pro 6700 cross. Terwijl je minder betaalt voor een Senseo quadrante, een Philips airfryer of een Philips 4000 LED tv bij respectievelijk Coolblue en de Televisiewinkel”, legt Ben Kerkhof, oprichter van de Vergelijk.nl, uit aan De Telegraaf. Hij benadrukt dat, als Amazon volledig naar Nederland zou komen, dat gepaard zou gaan met een "aardverschuiving binnen het winkellandschap".

Hoewel Amazon voorlopig enkel boeken bij onze Noorderburen verkoopt, gaan er toch steeds meer stemmen op dat de online webgigant zijn aanbod op Amazon.nl zou gaan uitbreiden. Speculaties die nog meer versterkt worden sinds Amazon zijn leverdienste Prime Now uitrolde in Nederland. Klanten die producten van Amazon via de vertaalde Duitse tak kopen, kunnen bovendien kiezen uit een uitgebreider gamma.