Alweer stakingen bij Amazon in Duitsland

De werknemers van Amazon in Duitsland staken deze week opnieuw. In de aanloop naar de paasdagen kan dat voor problemen zorgen. Het is niet de eerste keer dat de werknemers van de logistieke centra van de webwinkel in Duitsland staken om hogere lonen af te dwingen.

 

In de vestiging in Koblenz legden maandag 200 mensen het werk neer. Nadien volgden die in Bad Hersfeld en Leipzig. Rheinberg en Werne zouden ook moeten staken. Het werk zal in het beste geval pas eind deze week hervat worden, zodat de aankopen voor Pasen ernstig gehinderd worden: ze zullen pas na het Paasweekend verstuurd worden.

 

De staking is georganiseerd door de vakbond Verdi om de Amerikaanse groep te verplichten om de cao voor de detailhandel toe te passen. Amazon ziet zich echter als een logistieke dienstverlener en betaalt zijn mensen op grond van de cao voor de logistieke sector. De loonschalen van die cao zijn lager.

 

Lonen en werkomstandigheden

 

Ook klaagt de vakbond over de werkomstandigheden bij Amazon. Er zouden problemen zijn met de werk- en rusttijden, de doorgroeimogelijkheden, het afspreken van de vakantiedagen, enz.) "Amazon is een werkgever die wil met de arbeiders wil schuiven zoals het hem goed uitkomt, wat leidt tot werkstress, te fysiek inspannend werk. Ook de druk van de regelmatige evaluaties van de prestaties zou voor spanningen zorgen, met een ziekteverzuim dat regelmatig oploopt tot 20% als gevolgd,” zegt de vakbond.

 

Het conflict tussen Amazon en de vakbond is al sinds 2013 bezig. Sindsdien zijn verschillende fulfilmentcentra van Amazon in Duitsland regelmatig door stakingen getroffen. Ook eind vorig jaar werden diverse Duitse vestigingen platgelegd om het Amerikaanse concern onder druk te zetten. Hoewel dat net in de periode van de kerstaankopen gebeurde, heeft dat weinig indruk gemaakt en is de directie vastberaden op haar positie gebleven.

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen