Apple rolt zijn mobiele betaaldienst Apple Pay uit in ons land. Vanaf november kunnen klanten van BNP Parisbas Fortis die in het bezit zijn van een Apple-toestel betalen via Apple Pay. Dat meldt De Tijd.

Volgens De Tijd lanceert Apple zijn mobiele betaaldienst Apple Pay in november in België. In een eerste fase zullen enkel klanten van BNP Paribas fortis gebruik kunnen maken van de dienst. Daarna is het ook de beurt aan andere banken.

Om te betalen met Apple Pay moeten klanten hun betaal- of kredietkaart toevoegen aan hun Apple Wallet, de digitale portefeuille die Apple in zijn mobiele besturingssysteem iOS integreerde, aldus De Tijd. Al komen voorlopig wel enkel betaalkaarten van Fortis, Hello Bank en Fintro, maar ook kredietkaarten VISA en Mastercard daarvoor in aanmerking. Het betalen gebeurt vervolgens op twee manieren: ofwel via NFC-technologie door de smartphone dicht bij een betaalterminal te houden, ofwel door een QR-code te scannen die naast de kassa van verschillende handelaars hangt. Om te garanderen dat alles veilig verloopt moeten klanten vanaf een bepaald bedrag de aankoop wel nog even bevestigen via gezichtsherkenning of een digitale vingerafdruk.

Het is de eerste keer dat Apple NFC-technologie toelaat, vervolgt De Tijd. Daardoor konden mensen met een iPhone in het verleden niet betalen via de mobiele Bancontact-app. Of dat nu wel het geval zal zijn, is nog onduidelijk.

Dat Apple ervoor kiest om Apple Pay bij ons uit te rollen, zou de mobiele transacties in België flink kunnen boosten. En dat is volgens Jan-Willem Roest, general manager PayPal Benelux en Ierland,  van cruciaal belang. Hij gaf tijdens een recent interview immers nog aan dat mobile payments de grootste groeiaccelerator wereldwijd is. België mag dan misschien wel wat achterlopen op andere landen - slechts 13% van de Belgen maakt gebruik van mobiele transacties - toch valt er hier volgens Jan-Willem Roest nog heel wat te rapen: "Consumenten hechten enorm veel waarde aan hun smartphone en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. De technologie is er al om over te schakelen naar volledig mobiele transacties, alleen staan we op het vlak van regelgeving nog niet ver genoeg." Benieuwd hoelang dat nog zal duren...