Zomerinterview: Rudi Petit-Jean (Gamma)

Gondola praat deze zomer met enkele belangrijke persoonlijkheden in de retail- en FMCG-markt. Deze week kijken we over de grenzen van de food retail, en spreken we met één van de grote spelers op de doe-het-zelfmarkt: Rudi Petit-Jean, Directeur van Gamma België. Het warme weer was niet goed voor de zaken, vertelt hij. Maar een koude winter kan dat nog goedmaken.

 

Hoe is 2013 al geweest voor Gamma en bij uitbreiding de DHZ-sector?

De DHZ-sector heeft een zeer moeizame eerste jaarhelft achter de rug. Daar zijn twee oorzaken voor: de crisis die zich laat voelen, en het extreme weer. Eerst was het heel koud, waardoor we de lente volledig gemist hebben, en daarna was het extreem warm. In juli was het 35 graden: dat is echt geen klusjesweer. Ook Gamma heeft daar onder geleden. Wij hebben heel hoge pieken en dalen gehad. Als resultaat behouden wij de nullijn. Of ik daar teleurgesteld door ben? Niet als ik naar de markt kijk. Maar blij word ik er ook niet van. Eigenlijk hadden wij +2 of +3 moeten halen.

Verkopen watersproeiers en dergelijke dan niet beter bij heet weer?

Toen het 35 graden was verkocht alles met water en koeling wél goed, net als airco’s en ventilators. Dat compenseert een deel de slechtere verkoop, maar niet helemaal. We zijn ook heel sterk in isolatie en verwarming dus als de winter even koud wordt als de zomer warm was, gaan we nog goed scoren (lacht). Vanaf november hopen wij toch wel op een koude winter.

Ziet u verbetering in de komende maanden?

Ik weet niet wat het najaar gaat geven. Het probleem is dat als mensen geen projecten hebben opgestart in het voorjaar, er ook geen klussen afgewerkt moeten worden. Dat zou wel eens nefast kunnen zijn in de komende vier maanden. Ik zal zeer blij zijn als wij met een plusje voor onze omzet het jaar kunnen afsluiten.

Tegenwoordig is er overal een doe-het-zelfhype: van zelf rokjes naaien tot koken. Merken jullie daar ook iets van bij Gamma?

We zien niet dat mensen meer doen. Grotere klussen worden nog altijd gedaan door mensen tussen pakweg 35 en 70 jaar. Jongeren laten de zwaardere klussen eerder doen, maar de kleine klussen doen ze wél nog zelf.

Klust u zelf ook in uw vrije tijd?

Ik ben een fervent doe-het-zelver ja. Ik klus regelmatig zelf, en heb dus ook last gehad van het warme weer deze zomer. Vorig weekend (15 tem 18 augustus, red.) was het 23-25 graden: ideaal weer om te klussen.

Hebt u al vakantie gehad deze zomer?

Ik heb al twee weken gehad, maar ik ga volgende week nog zeven dagen naar Spanje. We gaan de drie koningssteden bezoeken: Granada, Sevilla en Cordoba. Ik heb ze al eens bezocht, maar ga nu terug met de kinderen om wat cultuur op te snuiven en een beetje uit te rusten.

Kan u het werk loslaten op vakantie, of lees u toch nog uw mails

Het kan wel dat ik na een cultuuruitstap mijn mails lees op de iPad. Dat legt ook geen druk bij mij. Het is sowieso rustiger tijdens de vakantie, en als ik 500 mails heb geeft me dat ook geen stress. Je moet ook niet alles onmiddellijk beantwoorden. Dat heb ik gaandeweg geleerd. Maar ik kan ook 24 of 48u zonder mails hoor.

Hebt u vakantietips voor onze lezers?

Het binnenland van Spanje is volgens mij echt miskend. Valladolid, Leon, Salamanca, Sevilla, Bilbao en Cordoba: dat zijn allemaal fantastische steden.

Auteur: 

Joram De Bock