Winkelbezoek: Een luxeuze Spar in Boedapest

In september van vorig jaar opende Spar een nieuwe supermarkt in het winkelcentrum MOM Park, gelegen in het hart van een rijk district in Boedapest. Om het cliënteel uit de buurt aan te trekken, en hen een unieke winkelervaring te bezorgen, wou Spar de winkel speciaal inrichten. De retailer schreef een wedstrijd uit voor (interieur)architecten: zij konden hun ideeën indienen voor een originele flagshipstore. Spar koos uiteindelijk voor het architectenbureau LAB5, en 90% van hun voorstel werd ook effectief uitgevoerd. Het resultaat is een luxueuze supermarkt, met een authentieke design-feel.

De winkel trekt drie types consumenten aan, en is op basis daarvan ingedeeld. De klant die heel snel iets wil meenemen kan dat doen zonder de winkel helemaal door te moeten lopen (To Go). Handig voor wie op weg is naar in het winkelcentrum.

 

Er is ook een “korte route”, voor snelle dagelijkse boodschappen, en een “lange route” voor klanten die een voorraad voor de hele week inslaan. De lijnen in het ontwerp van het plafond wijzen de weg van bij de ingang naar de achterkant van de winkel, en ze tonen verschillende alternatieve “routes” om verder te gaan in de winkel.

 

 

Er zijn twee afdelingen waar het ontwerp van het plafond “neerdaalt” tot op de grond: in de bakkerij en in de wijnafdeling. In de bakkerij wouden de architecten zo een warme sfeer creëren, terwijl de wijnafdeling net de sfeer van een wijnkelder oproept.

 

 

 

 

Hout is heel aanwezig in de winkelinrichting, waarmee de Hongaren naar de originele betekenis van het Nederlandse woord “spar” verwijzen. Bovendien is het een materiaal dat gezelligheid creëert tussen de industriële elementen in de winkel.

 

 

De verschillende afdelingen en kassa’s zijn verschillende eilandjes, wat aan een markt doet denken.

 

 

 

Bij ons zal je zo’n Spar echter niet snel terugvinden. In elk land wordt de keten immers door een andere distributeur uitgebuit.

 

 

Foto’s: Zsolt Batár
Website LAB5
Facebook LAB5

Auteur: 

Carole Boelen