Wie is wie en wie doet wat in de elektronische maaltijdcheques?

De historische operatoren.
Deze twee firma’s zijn al lang bezig met het commercialiseren en beheren van papieren maaltijdcheques in België. Ze stellen voortaan hun ondernemingen-klanten voor om over te schakelen op elektronische maaltijdcheques. Ze zijn erg goed vertegenwoordigd in de ondernemingen, en vandaag moeten ze zoveel mogelijk handelaars en snacks overtuigen om voor de elektronische versie te gaan om zo de conversie te versnellen.

EDENRED
Edenred is de uitvinder van de maaltijdcheque. Het bedrijf ontstond uit de splitsing in twee entiteiten van twee activiteiten van de Accor-groep: het hotelwezen enerzijds, maaltijdcheques en dienstencheques anderzijds. Deze laatste activiteit wordt nu uitgeoefend door Edenred, het vroegere Accor Services.

Naam van de dienst maaltijdcheques: Ticket Restaurant

In cijfers*:
Aantal begunstigden in België: 825.000.
Aantal Belgische bedrijven die in 2010
maaltijdcheques bestelden: 40.000

Technische partner: Clear2Pay

Bijzondere eigenschap: met de Ticket Restaurant-kaart kan je ook ‘contactless’ betalen.

SODExO
Sodexo werd in 1996 opgericht. Het bedrijf kent twee verschillende

activiteiten:

• Restauration & Facilities Management (foodservice, catering…)
• Sodexo Motivation Solution, een dochteronderneming die zich bezighoudt met oplossingen van het type maaltijdcheques of dienstencheques
• Naam van de dienst maaltijdcheques: Lunch Pass

In cijfers*:
Aantal (papieren) maaltijdcheques uitgegeven in 2010: 144 miljoen
Aantal begunstigden in België: 832 000
Aantal bedrijven dat maaltijdcheques heeft besteld in 2010: 38 400
Marktaandeel 2010: 46,5%

Technische partner: Atos Worldline

De nieuwe spelers.
De nieuwe spelers op de markt van de maaltijdcheques maken gebruik van de unieke gelegenheid die wordt geboden door de elektronische kaart om een verschillende configuratie voor te stellen, vanuit de blik van de handelaar, die hiermee van een gunstiger tarief geniet. Hoe dit in zijn werk gaat? Wel, het systeem is gebaseerd op een verschillend betalingsplatform dat opgericht werd in samenwerking met Tunz en PayFair, een argument dat goed onthaald werd door de handel en de verantwoordelijke organisaties. De uitdaging is voor deze spelers omgekeerd, vergeleken met de historische operators. Ze zullen heel wat commerciële inspanningen moeten doen om de ondernemingen en hun HRD ervan te overtuigen dat ze hun vertrouwen waard zijn.

E-VE (HIGHCO-SCAN ID)
HighCo is vrij bekend in de Belgische retail. De groep speelt er sinds lang een voorname rol in de coupon clearing, promotie in het verkooppunt, merchandising en field marketing. Dochter ScanID is al verscheidene jaren bezig met het tellen en clearen van papieren maaltijdcheques. Sinds 2002 werken ze ook samen met de federale overheid, om de elektronische maaltijdcheques gestalte te geven.

Naam van de dienst maaltijdcheques: E-kena
E-kena gebruikt het platform PayFair, een Europees betalingssysteem door SEPA-compatibele debetkaart, dat aan de handelaars een voordeliger platform wil bieden.

MONIZZE
Monizze is een jonge Belgische onderneming die onder haar aandeelhouders Grégoire de Streel en Jean Zurstrassen telt, co-oprichters van Skynet en Keytrade Bank, maar ook van Tunz, een mobiele betalingsoperator die technisch partner is van Pingping (Belgacom)… en meteen ook zijn neef, want Belgacom nam inderdaad een belangrijke participatie (40%).

Naam van de dienst maaltijdcheques: Monizze

Monizze gebruikt het platform PayFair, een Europees betalingssysteem door SEPA-compatibele debetkaart, dat aan de handelaars een voordeliger platform wil bieden.

Monizze is de eerste om aan te kondigen de Colruyt-groep al overtuigd is, maar ook Carrefour, Delhaize en Aldi. Maar onze bronnen geven aan dat meerdere van hun concurrenten niet zullen treuzelen om ook met dergelijke akkoorden uit te pakken.

Auteur: 

Gondola Magazine