Wat brengt 2015? Nielsen, GfK en de NBB blikken vooruit

The Retail Society Logo

De optelsom maken van 2014 op basis van de meest recente marktcijfers, om vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Dat was het uitgangspunt van de eerste sessie van 2015 van The Retail Society, de business club van Gondola. De sprekers van onderzoeksbureaus Nielsen en GfK en de Nationale Bank van België waren het over eens: 2015 wordt een jaar van evolutie, waarin de tendensen van 2014 zich zullen voortzetten.

 

Bescheiden groei

 

Het afgelopen jaar was een jaar van bescheiden groei voor de Belgische economie, die 1% groeide ten opzichte van 2013. De grootdistributie deed het beter dan de economie: de FMCG-markt in België kon een groei van 1,2% in volume en 2,3% in waarde noteren en dat in bijna alle categorieën, zegt Françoise de Rappard (Commercieel Directeur Nielsen).

 

Voor 2015 worden gelijkaardige economische groeicijfers verwacht volgens de berekeningen van de Nationale Bank van België. “We verwachten dat de economie in 2015 met 0,9% zal groeien ten opzichte van 2014. In 2016 verwachten we een groei van ongeveer 1,4%”, zegt Geert Langenus (Researcher NBB).

 

 

Hard discount

 

De grote trend van 2014 was zonder twijfel de verder opmars van hard discount. Samen zitten Aldi en Lidl ondertussen al aan een marktaandeel van 18,5% (Nielsen, MAT), en dat zonder dat er nieuwe winkels zijn bijgekomen. Meer zelfs, het aantal vestigingen van hard discounters in ons land is sinds 2013 gedaald. Vanwaar komt die groei dan? “Van meer klanten”, zegt Françoise de Rappard van Nielsen. “Het aantal kassatickets bij Aldi is in 2014 met 7,6% gestegen, terwijl de gemiddelde ticketwaarde met 2,8% daalde, wat wil zeggen dat de shoppers vaker gaan winkelen bij Aldi. Bij Lidl zien we een stijging van 8,6% in aantal tickets, maar de gemiddelde waarde van het kassaticket blijft stabiel. Dat wijst erop dat Lidl meer nieuwe klanten aantrekt, en we denken dat Lidl het potentieel heeft om nog verder te groeien”.

 

Over wie nu het sterkste groeit, zijn de meningen echter verdeeld: Aldi gaat harder dan Lidl, meent Nielsen, terwijl de cijfers van GfK erop wijzen dat Lidl de sterkste groeier is. Wie ook de grootste groeier is, voor 2015 voorspelt Françoise de Rappard (Nielsen) dat beide hard discounters hun succesverhaal voort zullen zetten: “zowel de vaste klanten als de occasionale klanten zullen toenemen bij Aldi én Lidl”, zegt ze. De reden van dit aanhoudende succes? “Zij bieden value for money, en dat is waar de consument naar op zoek is”.

Private label

 

Het tweede succesverhaal van de afgelopen jaren is private label. De huismerkproducten staan ondertussen in voor 35,1% (volgens Nielsen) en zelfs tot 39,5% inclusief vers (volgens GfK) van de markt in waarde. De merken van de retailers zullen naar verwachting hun groei verder zetten in het komende jaar. De A-merken krijgen dus steeds meer concurrentie, maar niet alleen van huismerken. “Kleine merken worden sterker ten opzichte van de grote brands. De kleine merken leden in 2014 minder onder de concurrentie van private label dan de top 50 merken”, zegt Françoise de Rappard.

 

 

Promo’s

 

De markt wordt steeds meer promogedreven. Vooral het aantal promoties van het type 2+1 gratis en 1+1 gratis neemt toe. Maar zorgen die acties voor waarde creatie of vernietiging? In vele andere landen zijn promoties alvast geen motor van groei. In Frankrijk, Duitsland, Spanje en Oostenrijk stuwen promo’s de verkoop dan weer wel. En bij ons? “Dat zijn we nog aan het analyseren”, zegt Françoise de Rappard van Nielsen, “maar dit zal essentieel zijn voor 2015”.

 

 

 

Het AH-effect

 

2014 was het jaar waarin wij in deze kolommen de prijsimpact van Albert Heijn uit de doeken deden. De komst van een AH doet de prijzen in de buurt gemiddeld 2% dalen, schreven we in maart op basis van een rapport van Nielsen. Op productniveau kan de prijserosie oplopen tot -12,5%, en zelfs tot -50% in promotieweken. Ondertussen heeft de Nederlandse supermarktketen aan de lopende band nieuwe winkels geopend in België, en houdt de retailer vast aan zijn voornemen om tegen 2016 50 winkels te hebben in ons land. In dat geval mogen we naar alle waarschijnlijkheid een toenemende prijserosie verwachten. GfK berekende alvast wat de impact daarvan op de marktaandelen zou zijn. “Met 50 winkels zou Albert Heijn een marktaandeel van 5% halen in België”, zegt Karina De Cock (Account Director Retail GfK Panel Services).

 

 


Meer info over het programma van The Retail Society? Klik hier!

 

 

Auteur: 

Joram De Bock