Video: een zelfrijdende winkelkar

Het Amerikaanse roboticabedrijf Five Elements Robotics heeft de ‘Dash’ ontwikkeld, een winkelkarretje dat op basis van een boodschappenlijstje zelf naar producten in de supermarkt rijdt.

 

Klanten kunnen hun boodschappenlijstje rechtstreeks ingeven via het touchscreen van de Dash, of het uploaden vanop hun smartphone. Vervolgens berekent het gerobotiseerd winkelkarretje de snelste route naar de producten op het lijstje en rijdt het ernaar toe. Zo verliest de klant geen tijd meer met het zoeken naar zijn boodschappen, wat altijd erg frustrerend is.

 

Tijdens de ‘shopping trip’ kan de klant op een digitaal scherm volgen waar de Dash naartoe gaat. Bovendien kan hij er ook gepersonaliseerde reclame of aanbiedingen zien, gebaseerd op zijn aankoopgeschiedenis. 

 

Klanten kunnen hun producten meteen scannen in het winkelwagentje zelf. Ook afrekenen kan bij de Dash, zolang je betaalt met kredietkaart, Apple Pay of Google Wallet. Zo willen de makers de wachttijden aan de kassa verminderen.

 

Na de betaling volgt de winkelkar de klant naar zijn auto om de boodschappen in te laden en keert hij terug naar het docking station in de winkel.

 

Five Elements Robotics hoopt dat de Dash dit jaar in gebruik genomen wordt, maar het is niet duidelijk of er al interesse is vanuit de retailers.