Video: de eerste Belgische supermarkt opent de deuren in '57

Op 18 december 1957 om 10u opent Delhaize de eerste Belgische supermarkt in Elsene, op het Flageyplein. Dit is een winkel met een nieuw concept geïnspireerd op de Amerikaanse “supermarkets” die met hun 400m2 verkoopoppervlakte tien keer de grootte van de bestaande filialen vertegenwoordigen. Het assortiment telt 4.000 referenties. 

 

In eerste instantie zijn de klanten verrast door deze winkel wanneer ze de integrale zelfbediening, verlichte omgeving, voordelen van de winkelkar, het vlees en het meeste van de voorverpakte verse producten ontdekken. De initiële aarzelingen verdwenen snel.

 

Dat bracht nieuwe banen met zich mee: kassiersters, rayonchefs, wijnraadgevers, aankopers. Delhaize breidt verder uit: van 2000 werknemers in 1962 gaat ze naar 5700 in 1972. Alle medewerkers krijgen opleidingen om de klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

 

De supermarkt brengt een belangrijke verandering in de aankoopgewoontes van de Belgen met zich mee. Als de eerste supermarkten in de jaren 50 stedelijk waren, dan installeren de winkels van de jaren 1960 zich in de periferie terwijl het aantal automobilisten groeit. 

Auteur: 

Joram De Bock