Het heeft even geduurd – pakweg 15 jaar – , maar de Europese instanties hebben het verbod op het gebruik van stevioglycosiden (‘stevia’) als zoetstof opgeheven. Het gaat om een zoetstof oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en al enige tijd ingeburgerd in landen her en der, vooral buiten Europa.

Hoera alom?Wim De Mont, journalist van Gondola, werd alvast overspoeld met persberichten van bedrijven in heel Europa die zich op de productie, distributie of op het gebruik van stevia hebben gestort. Een opvallende binnenkomer in eigen land is de chocolade van het Eeklose bedrijf Cavalier. Wat heeft Pietercil, dat Canderel op de Belgische markt vertegenwoordigt, voor ons in petto? Pure Via, net als Canderel een merk van Merisant, is een calorievrij klontje op basis van de steviaplant. Hoe reageren Tiense Suiker en producenten als Damhert? Lees het in het volgende nummer van Gondola!

Vast staat dat de komst van stevia nieuwe mogelijkheden biedt. Volgens een recent rapport van Flanders’ Food (zie www.flandersfood.com) zijn er drie grote uitdagingen voor de industrie. Stevia is een natuurlijk product en de samenstelling van de beschikbare commerciële mengsels kunnen zeer verschillend zijn. Een tweede uitdaging zijn de smaakaspecten. Producten met stevia kunnen anders smaken dan producten op basis van suiker. Hoe reageert de consument daarop? En ten derde: suiker fungeert als zoetstof, maar draagt tegelijk bij tot de textuur, de structuur en de stabiliteit van voedingsstoffen. Stevia vervangt enkel de zoetfunctie van suiker. Hoe vang je die andere functies op? Europa stelde bovendien een lijst samen van de producten waarin stevia mag worden gebruikt en in welke dosis dat mag. En opgelet: er is ook een lijst met producten waarin stevia niet mag worden gebruikt, voedingsbedrijven mogen dus niet in het wilde westevia gaan gebruiken. (WDM)