One Finger Food

Fastfood is natuurlijk absoluut geen nieuw verschijnsel. Welke Belg duikt nooit eens een hamburgertent in of geniet niet af en toe eens van een hotdog of een portie ribbetjes uit het vuistje?? Het is haast verbazend te noemen dat deze consumptiegewoonte nooit geleid heeft tot een groter verbruik van dergelijke producten thuis, en dat we er ook zo weinig van in de rekken zien liggen. Alhoewel, in een land dat zoveel fastfoodrestaurants telt als het onze is het natuurlijk makkelijker om naar de dichtstbijzijnde drive-in te rijden en daar je bestelling op te pikken, dan om je druk te maken om de bereidingsinstructies van eenzelfde product dat je in de supermarkt hebt gekocht. Zeker als je een adolescent bent, toch de kerndoelgroep van dit soort van versnaperingen.

Er waren dus drie conditiae sine qua non voor de groei van dit segment. Ten eerste moest het product lekker zijn en bereid worden volgens overtuigende recepten. Vervolgens moest het ook nog makkelijker zijn dan de vaste prik in de eettent, als het ware ‘faster than the local fast food’. Kepak Convenience Foods (KCF) heeft dit goed begrepen en commercialiseert onder het merk Rustlers een gamma 100?% conveniencemaaltijden die je in een wip klaarmaakt in de magnetron. Even met één vinger op de knop drukken is genoeg, en dat is dan ook de gimmick van de communicatiecampagne met tv-spots op TMF, MTV, JIM et MCM, die als slogan heeft ‘One Finger Food’. En zo belanden we bij de derde voorwaarde voor een geslaagd product: een goed mediaplan. Dit soort van artikelen vereist immers een campagne die perfect is afgestemd op de jeugdige doelgroep en die bovendien op een tongue-in-cheektoon gevoerd wordt. Gedaan met trieste verpakkingen die weinig tot de verbeelding spreken: Rustlers verovert de 16 tot 24-jarigen met een krachtig en viriel imago?!

Naast de tv-campagne organiseerde het merk ook een brede samplingactie om 75?000 Belgische jongeren kennis te doen maken met het Rustlers-gamma?: “We zijn er ons van bewust dat we met onze producten een kwaliteitsniveau halen dat tot nu toe onbekend was in deze categorie,” legt marketingdirecteur John Armstrong uit, “en we willen er dan ook zoveel mogelijk mensen kennis mee laten maken zodat ze zelf kunnen oordelen. Sinds Rustlers in de zomer van 2008 op de markt kwam kent het segment van de microgolfsnacks een groei van meer dan 20%, het dubbele van wat het geval is in de ruimere categorie van de bereide schotels. En Rustlers heeft meer dan andere merken bijgedragen tot deze groei?!?”

Bullet points

» Mooi ogende product visuals
» Een mannelijke look
» Een compleet gamma, een vernieuwde verpakking

De conveniencemarkt bakt het bruin?!

Het hele marktsegment kent een groei die je in twee cijfers telt, maar hotdogs en burgers doen het het allerbeste. In waarde wordt de grootste groei na de bereide schotels geregistreerd bij de burgers.

rustlers_graph01_520

Wie profiteert van de groei??

De markt groeit exponentieel en het is de open market die daar het meest van profiteert, met een marktaandeel dat van 55?% klimt tot maar liefst 80?%.

rustlers_graph02_520

Tag: 

Recente productlanceringen

  • Food
  • Food