Meer kleine betalingen met Bancontact door verdwijnen Proton

Bancontact/MisterCash

Vorig jaar werden in ons land 1,666 miljard elektronische betalingen verwerkt. Dat is een stijging van 7,2% ten opzichte van 2013. Het aantal Bancontact/Mister Cash-transacties steeg met 5,4% tot 1,126 miljard. Het aantal VISA/MasterCard-transacties groeide met maar liefst 12,4% tot 206,3 miljoen.

 

Kleinere bedragen
Het gemiddelde bedrag voor de transacties met Bancontact/Mister Cash daalde met 4% tot 45,44 euro. Voor de transacties met kredietkaarten VISA en MasterCard was er een gemiddelde daling van 4,4% tot 85,31 euro. De Belgen betalen dus meer met de kaart, maar wel voor steeds kleinere bedragen. Het aandeel Bancontacttransacties voor bedragen onder 10 euro steeg in 2014 jaar immers van 16,4% naar 18,2%. Het verdwijnen van Proton is hier uiteraard niet vreemd aan. De betaaldienst doofde in 2014 uit, en zag het aantal transacties met 44% dalen tot 16,2 miljoen. Worldline voorziet nog een grotere groei in dit segment wanneer contactloze betalingen en betalingen zonder de pincode verder veralgemenen.

 

E-commercebetalingen groeien

Een tweede tendens die Worldline waarneemt is de sterke stijging in het segment van de e-commerce transacties. De stijging hier ligt hoger voor de Bancontact/Mister Cash transacties dan voor de kredietkaarttransacties. “Het is duidelijk dat Bancontact/Mister Cash (+35.6%) een steeds belangrijkere rol inneemt op gebied van betalingen via het internet”, klinkt het.

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen