Lente in de biowereld

Of bio vandaag een belangrijke trend is ? We hebben teveel relativeringsvermogen om te beweren dat het label vandaag de dominante norm is. Het belangrijkste obstakel is zonder enige twijfel de prijs. Daarom trekt de sector voor het ogenblik vooral meer kapitaalkrachtige ofwel zeer gemotiveerde consumenten aan, zoals te zien is in de resultaten van onze Consumetrics-enquête op pagina 48 van dit blad.

Dit gezegd zijnde, kan men absoluut met zekerheid stellen dat bio uit de niche is gekropen waar het in beland was. De milieuvriendelijke producten zijn allang niet meer enkel in speciaalzaken te verkrijgen: bij Delhaize liggen ze al meer dan twintig jaar op het schap. De keten is ervan overtuigd dat deze producten een toegevoegde waarde betekenen voor zijn klanten. En ook Colruyt heeft meer gedaan dan de producten opnemen in zijn assortiment, hij heeft er een hele keten aan gewijd. Eén ding is zeker: geen enkele Belgische retailer kan hier nog omheen. Bij de inhuldiging van de eerste Carrefour Planet van het land viel ons oog op de thematische afdeling die volledig aan bio gewijd is, en zo’n 650 artikelen telt. Het is duidelijk dat er iets gaande is in de biowereld, er waait met andere woorden een gunstige wind die het resultaat is van een samenloop van omstandigheden: de interesse van de consument voor kwalitatieve waarden, politieke wil en een evolutie in de supply chain.

Op het ogenblik dat het startschot werd gegeven voor de ‘bioweek’ (van 4 tot 13 juni), vonden we het niet meer dan normaal om ook in ons blad uitgebreid aandacht te besteden aan dit gegeven. Bio is immers een markt waar heel wat initiatieven worden genomen, ideeën circuleren en mensen elkaar ontmoeten. Neem nu bijvoorbeeld de persconferentie die georganiseerd werd door BioForum in Namen, onder de vorm van een ‘Bio-Dating’. Heel wat verschillende actoren konden daar van gedachten wisselen. Het concept illustreerde duidelijk dat er veel overlegd wordt in de sector, en we hebben dan ook besloten onze cover aan het fenomeen te wijten. Zonder de ambitie te hebben om heel de supply chain van de bio hier te gaan beschrijven, ontdekken we graag samen met u wat er vandaag zoal aan de orde is in deze boeiende markt.

Auteur: 

Gondola Magazine