Landbouwers die getroffen worden door de Russische boycot kunnen nog zeker tot juni 2016 beroep doen op steunmaatregelen van de Europese Unie. Deze maatregel werd in 2014 ingevoerd om de effecten van het Russische embargo te minimaliseren. 

Sinds augustus 2014 geldt in Rusland een invoerverbod op producten uit landen die zich openlijk uitspreken tegen de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Naast de Europese Unie geldt dit verbod ook voor de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. Om deze verminderde export te compenseren geeft de Europese Unie dan ook al een jaar financiële steun aan Europese landbouwers die minder produceren. Op die manier probeert Europa overproductie en de bijhorende prijsdalingen te voorkomen. 

De Belgische handelsfederatie Comeos werkt daarenboven, in samenspraak met de mededingingsautoriteiten, aan een voorstel om de impact van de prijsvolatiliteit te beperken. Eind augustus zou er zowel een lange als korte termijnoplossing op tafel liggen. Een prijsondersteuning van de zuivel- en varkenssector moet een tijdelijke oplossing bieden. Uiteindelijk komt er een gelijkaardig mechanisme waar alle schakels van de keten aan meedoen. 

Heel wat landbouwers omzeilen de boycot op hun eigen manier. Ze verhandelen hun producten naar landen die wel nog uitvoeren naar Rusland. Daar worden ze voorzien van nieuwe labels om alsnog in de Russische rekken te belanden.