Interview Johnny Thijs, CEO van de Post

De Post : een atypische retailer bij uitstek. De Post is een overheidsbedrijf dat zowel bank, verzekeringsbedrijf als distributiecentrum is en met zijn 700 PostPunten, 650 postkantoren en eShop over heel wat troeven beschikt. We spraken dus met Johnny Thijs, CEO van de Post.

Gondola Magazine: Hoe creëer je toegevoegde waarde als retailer? vanuit de Post?
Johnny Thijs: "Het draait allemaal om gemak, bereikbaarheid, openingsuren. We brengen de postproducten naar de klant, in plaats van hem naar het ‘verkooppunt’ te lokken. Eens de klant toch de stap zet naar dat verkooppunt moet hij 100% toegevoegde waarde krijgen. We trachten alle basistransacties te automatiseren, zodat de consument geen negatieve ervaringen opdoet doordat hij bijvoorbeeld lang in de rij moet staan en wachten op de behandeling van zijn transactie. De tijd die het personeel zo bespaart, moet worden gebruikt om de klant beter te verwennen. Concreet, creëren we deze toegevoegde waarde door in te spelen op drie parameters: convenience, kostenverlaging en automatisering. Door deze automatisering houden we niet alleen de klant tevreden, een deel van de vaste kosten wordt op die manier ook omgezet naar variabele kosten.
De Post positioneert zich zowel in de B2B als in de B2C. Onze klantensegmentatie is de volgende: 65% van onze omzet wordt gerealiseerd door onze top-1000 klanten, gevolgd door de KMO’s en tenslotte de residentiële klanten."

G: Verschillende retailers bieden secundaire en tertiaire producten aan. Denk maar aan Carrefour of Delhaize, met hun prepaid gsm-kaarten.
Johnny Thijs: "Wij moeten onze kerntaken niet uit het oog verliezen: oorspronkelijk zijn wij gegroeid vanuit postproducten, en deze activiteit moeten wij zo competitief mogelijk blijven verderzetten. Dankzij onze marktpositie krijgen we echter extra-commerciële kansen, waardoor wij zowel onze B2B- als onze privéklanten een meer uitgebreide dienstverlening kunnen bieden. We proberen basistransacties van onze bank- en verzekeringsactiviteiten te automatiseren, zodat ons personeel zich kan concentreren op de diensten met toegevoegde waarde. Voor sommige groepen, zoals ouderen en allochtonen, ligt dit echter moeilijker omdat deze andere verwachtingen en voor een stuk zelfs andere behoeften hebben. De aanvaarding van deze automatisering wordt dus mede bepaald door geografische en demografische parameters."

G: U bent lang actief geweest in de wereld van de FMCG, o.a. als marketingdirecteur bij Kraft Jacobs Suchard. Heeft de wereld van de Fast Moving Consumer Goods uw manier van werken bij de post beïnvloed??
Johnny Thijs: "In de wereld van de FMCG draait alles om segmentering en analyse van de behoefte van de klant. ‘Meten is weten’ is de boodschap en dit is niet anders in onze sector. Als overheidsbedrijf proberen wij echter niet proactief om producten te creëren en dan de klanten aan te zetten om deze te kopen. We proberen in te spelen op de vooral actuele behoeften van ons cliënteel. De dienstensector is bovendien een stuk complexer dan die van de verbruiksgoederen. Het feit dat we naast distributie ons ook bezig houden met bank- en verzekeringsactiviteiten, maakt het allemaal veel ingewikkelder."

G: Wat is uw visie op de huidige economische situatie als CEO van de post??
Johnny Thijs: "Momenteel worden CEO’s van privébedrijven overal met de vinger gewezen. Ondanks alles blijf ik er echter van overtuigd dat we nood hebben aan ondernemers, aan durvers, aan initiatief en aan leiding. Onze economie staat of valt met de motivatie van de mensen die er deel van uitmaken. Als we het goed willen blijven doen moeten we onze vrije markteconomie weten te bewaren, dit is de enige weg om mensen te motiveren om initiatieven te nemen en zo uit deze moeilijke situatie te geraken."

Auteur: 

Pierre-Alexandre Billiet