Het Amerikaanse Zippin spoort retailers aan om te concurreren met Amazon Go

Zippin, een start-up uit Californië die werd opgericht door enkele ex-kaderleden van Amazon en SRI International, heeft een winkel zonder personeel en zonder kassa’s geopend in San Francisco. Het bedrijf wil het concept niet uitrollen, maar wil andere retailers de kans geven om te concurreren met Amazon en zijn Amazon Go-concept. Zippin wil met andere woorden de technologie die het ontwikkeld heeft, vooral tonen aan retailers. 

 

De Zippin-winkel, die momenteel in zijn testfase zit, werkt ongeveer hetzelfde als Amazon Go: de klant komt de winkel binnen dankzij een app op zijn smartphone, doet zijn boodschappen en verlaat de winkel zonder langs de kassa gaan. Hoewel Amazon Go volgens de New Your Times gebruik zou maken van honderden camera’s, zou het Zippin concept er slechts vijftien nodig hebben. De gepatenteerde technologie van de start-up steunt op AI, machine learning en sensoren. Met dit winkelconcept wil Zippin retailers vooral aanmoedigen om van zijn technologie gebruik te maken en om zo te concurreren met Amazon Go.

 

Hoewel het niet de bedoeling is om het concept uit te rollen, kondigde het bedrijf aan dat het deze herfst een tweede winkel zal openen in Seattle. In Californië, en Amerika in het algemeen, bestuderen tal van retailers en bedrijven het concept van een winkel zonder kassa’s en zonder personeel. Toch is het niet Amerika, maar wel China dat dat met de aandacht gaat lopen op het vlak van kassaloze winkels zonder personeelsleden, denk daarbij aan JD X-Mart van JD.com.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be