Helft webwinkels leeft garantieregels niet na

De garantiewetgeving wordt door webshops niet altijd even strikt nageleefd. Dat blijkt uit een controle van de FOD Economie bij 59 webwinkels. Bij maar liefst 27 daarvan werden inbreuken vastgesteld op de garantiewetgeving.

 

De Economische Inspectie van de FOD Economie deed naar aanleiding van ‘Internet Sweep Day’ eind 2014 onderzoek op 59 websites naar de correcte toepassing van de wettelijke en commerciële garantie bij de verkoop van elektronische producten. Daarnaast werd ook nagegaan of de websites een e-mailadres vermeldden waar vragen of klachten kunnen worden gepost en of de verkoopsvoorwaarden duidelijk zijn weergegeven.

 

Van de 59 gecontroleerde websites bleken er 27 niet volledig in orde te zijn. “Er werden problemen vastgesteld bij 27 van 59 websites: 18 websites stelden zich intussen in orde,” zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. Tegen de overige 9 websites loopt nu een onderzoek. Zij riskeren een boete tot 25.000 euro.

 

De meest voorkomende inbreuken waren: het niet of onduidelijk vermelden van de wettelijke garantie (21 inbreuken), het onduidelijk vermelden dat de verkoper aansprakelijk is voor de wettelijke garantie (12 inbreuken) en het niet of onduidelijk vermelden van de voorwaarden om te genieten van de commerciële garantie (11 inbreuken).

 

De controle kaderde in een Europese controleactie met gelijkaardige resultaten. In totaal controleerden de Europese autoriteiten 437 websites en bleken 235 niet volledig in orde. 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen