Fotoreportage: Gebruikte iPhones voor een prikje bij Leapp

Leapp, dat gespecialiseerd is in tweedehands Apple-producten, heeft zijn tweede Belgische winkel geopend in Gent. De retailer wil na Nederland nu ook België veroveren met afgeprijsde iPhones, iPads en Macbooks.

 

Houdt u van Apple-toestellen, maar vindt u ze toch wat te duur? Dan kan u terecht bij Leapp, een Nederlandse winkelketen die gespecialiseerd is in “refurbished” Apple-producten. Opgeknapte tweedehands iPhones, iPads en MacBooks, zeg maar. “De toestellen zijn technisch als nieuw gemaakt. We steken er de nieuwste software op, maken alles stofvrij, halen alle oude data eraf, …”, klinkt het. Het gaat om Apple-toestellen uit de bedrijfswereld die op het einde van hun leasing of afschrijving zitten, toestellen waar een foutje aan was of die gebruikt zijn voor demo's of beurzen. De allerlaatste versies van Apple-producten (een iPhone 6 bijvoorbeeld) zal je er dus wel niet snel vinden bij Leapp, omdat het aanbod daarin veel kleiner is.

 

 

Tot 70% goedkoper

De producten in de winkel zijn gemiddeld twee jaar oud. Er zijn weliswaar ook toestellen van 8 jaar oud, maar die worden dan tegen een veel lagere prijs verkocht. Het prijsverschil met een nieuw Apple-product varieert, en gaat van 10% tot 70%. “Het hangt vooral af van hoe oud het toestel is en hoe goed het er nog uitziet”, vertelt Werner Bruys (COO Leapp België). “Een nieuw toestel zal je bij ons 10% goedkoper vinden. Per jaar dat het ouder is, mag je zo’n 10% extra korting rekenen. Maar het hangt ook af van de cosmetische schade.”
 

 

Leapp, niet toevallig een anagram van “Apple”, is niet rechtstreeks verbonden met Apple. “We zijn geen partner van Apple, maar we zijn wel vriendjes. Wij bereiken immers een doelgroep die Apple mogelijk te duur vindt, maar nu via Leapp kennis maakt met Apple-producten”, zegt Bruys.
 

 

Tien winkels

De keten opende zopas een nieuwe winkel in hartje Gent. Hoewel het al de tiende vestiging is van Leapp (en de tweede in België, na Antwerpen), is de keten tot nu toe redelijk low profile gebleven bij ons. Een bewuste keuze, vertelt Werner Bruyns (COO Leapp België). “We zijn sinds begin dit jaar actief in België met een webshop en sinds maart met de opening van Leapp Antwerpen. We hebben bewust voor een ‘soft launch’ gekozen in België om te vermijden dat we onderbemand zouden zijn bij de lancering. We willen namelijk de klanttevredenheid kunnen garanderen”, zegt Werner, die tot enkele maanden geleden nog CEO was voor Coolblue België. Ondanks die aanpak doet Leapp Antwerpen het enkele maanden na opening al beter dan verwacht. “De vraag is vaak al groter dan het aanbod en we merken dat meer dan de helft van onze klanten in Antwerpen via mond-tot-mondreclame bij ons terechtkomen.”

 

 

Geen tweedehandswinkel

Ondanks de gebruikte verkoopwaar, straalt de winkel in Gent in niets “tweedehands” uit. Integendeel, de strak ingerichte winkel met overheersende witte tinten doet geen klein beetje denken aan een Apple Store. Ook de producten die uitgestald worden, zien er als nieuw uit. Bovendien krijg je op alle toestellen één jaar garantie, uitzonderlijk voor tweedehands.

 

 

Marktleider worden

Leapp heeft in amper 5 jaar tijd al 8 winkels geopend in Nederland en is er naar eigen zeggen marktleider. Ook in ons land is dat de doelstelling. Leapp wil dit jaar nog twee winkels openen en volgend jaar er nog vijf Belgische winkels bijdoen. “We zouden dit jaar graag nog winkels openen in Hasselt en Leuven als we er geschikte panden vinden”, vertelt Werner. “In het eerste kwartaal van volgend jaar willen we naar Brussel trekken en daarna zullen steden als Luik, Charleroi en de gemeente Knokke-Heist aan de beurt komen”, zegt hij. “Op termijn willen we naar zeven tot tien winkels in België”, voegt oprichter Rogier van Camp eraan toe.

 

Nieuw: ook Sennheiser

Helemaal nieuw is dat Leapp vanaf nu niet alleen toestellen van Apple, maar ook van Sennheiser zal verkopen. Met name de hoofdtelefoons van het Duitse merk vind je er nu ook aan een lagere prijs. “De verkoop van refurbished Sennheiser-artikelen is een logische volgende stap in het Leapp-verhaal. Sennheiser is compatibel met Apple en biedt eveneens innovatieve producten van topkwaliteit aan. Het gaat meestal om toestellen die eens uit de doos zijn gehaald en daarom niet meer verkocht kunnen worden als nieuw. Online aangekochte headsets die teruggestuurd worden bijvoorbeeld, creëren zo een stock die tweedehands moet verkocht worden. Wij hebben exclusief die markt gekregen voor Sennheiser in de Benelux”, vertelt Werner Bruys. “We verkopen deze refurbished Sennheiser hoofdtelefoons 30% goedkoper met garantie dus wie geeft er dan nog om de verpakking?”.

 

 

En dat refurbishen? Dat gaat er zo aan toe:

 

 

Auteur: 

Joram De Bock