Een shopping assistant voor mindervaliden

Een bezoek aan een salon is niet compleet zonder een stand te ontdekken, meestal in een minder drukke rij, die veel bescheidener is dan die van de tenoren van de industrie, maar wel een innoverend of sympathiek idee presenteert. Zo kwamen wij op de Duitse EuroCIS-beurs de wiiGO tegen. Een sympathiek en vernieuwend concept uit Portugal dat mindervaliden wil helpen bij het doen van hun boodschappen.

 

Luis de Matos is een jonge ingenieur uit Portugal met een grote passie voor robotica en ontwikkeling van hardware en software voor visuele herkenning en kunstmatige intelligentie. Maar Luis is ook, net zoals u en ik, een klant van supermarkten. Behalve dat hij ook nog zijn boodschappen in een rolstoel moet doen, wat het er niet makkelijker op maakt. Hij heeft dus een robot op wieltjes ontworpen, de wiiGO, waarop een boodschappentas past. Als hij aanstaat kan de wiiGO u in twee seconden scannen en herkennen, en na een druk op de knop “Play”, bent u vertrokken voor een aankoopronde met bijstand.

 

Terwijl u langs de rekken van de supermarkt gaat volgt de robot u trouw en automatisch, terwijl hij behendig elk obstakel of andere klanten vermijdt. Luis de Matos heeft ondertussen de startup Follow Inspiration opgericht die tal van innovatieve projecten biedt, en werkt aan de uitwerking van de wiiGo van prototype naar een eindproduct dat we met plezier in onze supermarkten zullen verwelkomen.