Een dorp zonder grenzen...

Het aftellen is begonnen: nog slechts 3 weken voor de opening van de deuren van Tavola 2012, de Kortrijkse beurs waar het hele Belgisch voedingswereldje gaat samenkomen. Tijdens uw –verplicht- bezoek aan Kortrijk XPO, vergeet zeker en vast niet een fijnproevers halte te maken in Hall 4: hier vindt u voor de vierde keer een even origineel als lovenswaardig initiatief, dat ons reeds 2 jaar geleden verleid heeft. De naam? Het " Grensoverschrijdend Eiland voor Fijnproevers ".

Het " Grensoverschrijdend Eiland voor Fijnproevers " van Tavola is ontstaan uit een initiatief dat uitwisseling wil bevorderen over de grenzen heen, zowel nationaal als regionaal, als over de taalgrens. Men vindt er dus ondernemingen uit Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Deze grensoverschrijdende dimensie verantwoordt juist dat het project gesteund wordt door het FEDER fonds (Europees fonds voor regionale ontwikkeling). Wij hebben Sophie Schmitz, verantwoordelijke van het project voor BEP-Entreprises (Economisch Bureau van de Provincie Namen), even ondervraagd. Zij had heel wat dingen te vertellen over dit initiatief zonder grenzen...

Madame Schmitz, wat is de doelstelling van het Grensoverschrijdend Eiland voor Fijnproevers?
Het eerste objectief is de gelegenheid geven aan jonge ondernemers hun eerste of tweede deelname aan een voedingssalon als dit, te verzekeren en zich volledig te kunnen toeleggen op de promotie van hun product. Wij, van onze kant, houden ons bezig met de volledige logistieke begeleiding en de marketing. Zij beschikken wel degelijk over hun eigen stand, een oppervlakte tussen 9 en 12 m², maar ze zijn niet alleen, zij worden ondersteund en versterkt door de collectiviteit van de ondernemingen van het Dorp. Bovendien laat onze samenwerking met de Hotel School van Henegouwen ons toe, alle voorgestelde producten in het licht te zetten via de VIP ruimte: de genodigden en potentiële klanten degusteren er de producten onder vorm van hapjes.

En de andere doelstelling?
Wel die is: uitwisseling ontwikkelen tussen de deelnemers en netwerken bevorderen. De opgedane ervaring bewijst dat er een zeer positief collateraal effect gecreëerd wordt tussen de ondernemers. Het is heel paradoxaal maar het is dikwijls op het salon dat ze een ondernemer ontmoeten uit hun eigen streek. Zij wisselen dan dikwijls informatie uit, ideeën, raadgevingen en zelfs soms medewerkingsvoorstellen...

Dus buiten de stand zelf, is het eigenlijk de commerciële dynamiek, die u wenst te stimuleren...
Absoluut, trouwens wij zullen ook tijdens Tavola, ons voordeel kunnen trekken uit de Food Business Meetings: een aantal gepreprogrammeerde rendez-vous die zullen plaats vinden op maandag 12 maart. Zij laten de bezoekers en de beroepsexposanten toe hun agenda te optimaliseren op basis van hun wederzijdse belangen. En, wetende dat zij niet altijd een grote ervaring hebben in deze materie, bereiden wij uiteraard onze exposanten voor op de onderhouden die zij zullen hebben gedurende het salon. Hoe zich voorstellen? Hoe onderhandelingen voeren? Enz.

Hoeveel standhouders zullen er aanwezig zijn in het Dorp?
Men zal er 26 deelnemers aantreffen met producten voor diverse distributie kanalen: van de fijne eetwaren tot de grootdistributie. Verdeeld over 20 Waalse exposanten, 3 Vlaamse en 3 Franse. Zij zijn niet allemaal toe aan hun eerste deelname: het feit, ook meer ervaren producenten te hebben is zeer gunstig, het genereert een flux van bezoekers naar Het Dorp. Praktisch gezien, zullen wij juist naast het paviljoen van UBIFRANCE te vinden zijn, en ook niet ver van dat van APAQ-W. Het is trouwens de wens van deze exposanten, teneinde een synergie te kunnen waar maken.

Het is reeds de vierde editie: bewijs van succes?
Zeker weten. Vele kleine ondernemingen willen uitbreiden. Wij hebben dit jaar meerdere kandidaat-exposanten moeten weigeren, gebrek aan plaats...

Het Grensoverschrijdend Eiland voor Fijnproevers is te vinden op Tavola 2012, Hall 4, Stand 499.

logos_520

Auteur: 

Gondola Magazine
Bord-Bia - NL - SIDE