De druk op de winkelvastgoedmarkt is over het algemeen afgenomen in 2013. Dat zegt Cushman & Wakefield, de belangrijkste makelaar voor retailvastgoed.

Ondanks de crisis heeft de retailvastgoedmarkt stand gehouden. Er werden voor 756 miljoen euro deals gesloten.

“De vraag naar winkels is nog steeds behoorlijk maar steeds minder locaties zijn overbevraagd: de huurwaarden in toplocaties zijn nog stabiel maar de druk is er zeker afgenomen”, klinkt het.“Van de 236 retail-locaties waarvan Cushman & Wakefield de huurwaarden opvolgt zijn er de laatste 5 jaar exact 50% gestegen in huurwaarde, maar op 33% van deze plaatsen werd een daling opgetekend, veelal in secundaire straten”, zegt Boris van Haare Heijmeijer, Partner bij Cushman & Wakefield.

In de hoofdwinkelstraten werd daarentegen een recordbedrag (374 miljoen euro) geïnvesteerd. Vooral private investeerders kochten panden in de grote winkelstraten op.

De markt van retail parks en baanwinkels is in relatief goede doen. “Er is een duidelijke upgrading aan de gang in deze markt: men gaat steeds verder weg van de klassieke ‘schoendozen’ met kwaliteitsvollere architectuur. Een aantal ‘betere’ merken volgen en maken dat retail warehousing stilaan van zijn vroegere discount-imago verlost geraakt.” Retailers investeren dus meer in dit type winkels, en dat terwijl webshops steeds meer aan terrein winnen. E-commerce wordt daarom door vele retailers gezien als een opportuniteit, zowel als een bedreiging, klinkt het bij Cushman & Wakefield.

Geen prijsstijgingenHoewel de bestedingen in de retail in België, in tegenstelling tot verschillende buurlanden, stabiel zijn gebleven zijn de verwachtingen voor 2014 gematigd. Vele retailers zijn bezorgd over dalingen van omzetten over de tweede helft van 2013. Pas als de omzetten van de retailers weer aantrekken, ook in het buitenland, zal de vraag op de vastgoedmarkt weer aantrekken. Een algemene stijging van de winkelhuurprijzen ligt dus nog niet onmiddellijk in het verschiet.