In 2002 zette Douwe Egberts de hele categorie in rep en roer door Senseo te lanceren. Tien jaar later, op een ogenblik dat het merk een enorme transformatie ondergaat die alle segmenten van de koffiecategorie doorkruist, keert het terug naar de roots van deze historische bestseller.

Het merk Douwe Egberts houdt duidelijk woord. Kort voor de zomer riepen Philippe Schaillee en Peter Pintens, respectievelijk General Manager en Marketing Director van Sara Lee de pers samen om met gepaste trots het gamma gemalen koffie Arôme 1753 voor te stellen. “Maar je hebt nog niets gezien” kondigden ze toen aan, en beloofden tevens tijdens de twee komende seizoenen om de drie maanden een evenement te brengen. En ze zijn hun belofte niet vergeten. Op drie maand tijd heeft Douwe Egberts zijn aanbod meer uitgebouwd dan wat normaal op vijf jaar gebeurt. Meteen na de lancering van Arôme 1753 werd het volledige assortiment van de L'Or EspressO herzien en uitgebreid. Vandaag gaat Douwe Egberts door met de relaunch van Senseo. Wat een ritme! Ondertussen is de firma ook van naam veranderd. In plaats van Sara Lee heet ze nu DE Master Blender 1753. De naam vestigt duidelijk de aandacht op het expertisedomein van de groep, de koffiebranderij, waar ze ten volle haar leiderschapsrol wenst te spelen.

“We zijn een nieuw bedrijf”, vat Peter Pintens het hele transformatieproces van het meest geliefde koffiemerk van de Belgen samen. “Onze doelstelling? Zowel de harten als de geesten van de consumenten, de shoppers en de trade voor ons winnen. De markt wakker schudden met een golf van innovaties en projecten die volledig overeenstemmen met de verwachtingen, zoals gebleken in het consumentenonderzoek. En er komen nog veel meer verrassingen. Op een jaar tijd zullen wij een golf van verandering doorheen alle segmenten van de categorie laten stromen”, deelt de duidelijk enthousiaste marketingverantwoordelijke, voor het ogenblik de meest gevraagde op de markt, ons mee. Er is enorm veel werk aan de winkel voor de Douwe Egberts-teams. “Maar het is dan ook bijzonder opwindend om van een dergelijk proces deel te kunnen uitmaken.”

De nieuwe generatie

De derde etappe van deze tienkamp van de verandering wordt de herlancering van Senseo, het systeem dat gemaakt werd door Douwe Egberts en Philips en de markt op zijn kop zette met zijn pads, door een nieuwe logica van individuele consumptie in te voeren. In een tijdspanne van tien jaar gingen er twee miljoen machines over de toonbank. ‘Why change a winning team?’ “Het was tijd om opnieuw met iets verrassend te komen”, antwoordt Peter Pintens. “we willen Senseo laten evolueren om het merk opnieuw te laten aansluiten bij de verwachtingen van de moderne consument uit 2012, voor wie convenience van het grootste belang is maar die tegelijkertijd ook een breed assortiment aan smaken en varianten wil. Als je de markt van vandaag vergelijkt met die van 2002 merk je dat de verbruiker gaat voor meer uitgesproken aroma’s. Senseo staat van nu af aan voor sensuele koffie.”

Dat er zoveel aandacht werd besteed aan de zintuiglijke prikkels van het nieuwe gamma is trouwens geen toeval. De ogen worden aangetrokken door de kleurharmonieën van de packagings van de verschillende koffiefamilies en het ontwerp van de nieuwe machines. De knopjes van de machine, die werken als een touchscreen, zijn een plezier om aan te raken en hetzelfde geldt voor de structuur van de verpakking. Het was verder de uitdrukkelijke wens van DE en Philips dat het geluid van de machine identiek zou blijven aan de eerste, iconische generatie. Wat de geur en de smaak betreft krijgt de shopper steeds meer keuzemogelijkheden in de variëteiten van de grote families. De belangrijkste vernieuwing wat de uitbreiding van het gamma betreft is de verschijning van een nieuwe premiumfamilie, Senseo Lungo. Deze speelt in op de verwachtingen van de consument die zich voelt aangetrokken tot de Italiaanse "café lungo": de aromatische rijkdom van een espresso, maar dan in een "lungo" versie. De drie variëteiten, Intenso, Forte en Delicato, hebben elke een eigen verschilende intensiteit, maar ze alledrie kunnen ze prat gaan op een geoptimaliseerde roostertechnologie, fijn gemalen graan en een afgewogen grammage koffie per pad.

Op alle pakjes vind je de code op basis van pictogrammen die ook op het gamma gemalen koffie Arôme 1753 prijken en het karakter van elke koffiesoort aangeven. Hoe meer nieuwe producten Douwe Egberts voorstelt, hoe beter we de homogeniteit en de complementariteit van zijn gamma’s begrijpen en hoe beter we kunnen inschatten welke visuele impact dit op het planogram van de categorie zal hebben. Peter Pintens had ons reeds gewaarschuwd: er is een heuse innovatiegolf op komst. Douwe Egberts heeft de ambitie om de motor te worden van de groei van een categorie waarin innovatie steeds belangrijker wordt. “In de loop van de tien laatste jaren is een op de twee consumenten van koffie veranderd van systeem. En in de volgende jaren zal die tendens overeind blijven. We willen met ons werk clusters van consumenten identificeren en producten maken die zo dicht mogelijk bij hun verwachtingen liggen.”