Dominique Michel: Wij vertrekken met een structurele handicap

Comeos heeft het eerste semester niet stilgezeten. Afgevaardigd beheerder Dominique Michel licht het tipje van de sluier op van wat hij in september in deze voor veel Belgische handelaars moeilijke tijden wil aanpakken.

Hoe ziet u de resultaten van het eerste semester van dit moeilijke jaar?

De resultaten waren niet fameus… Geen enkele sector heeft echt goed gepresteerd. Er was altijd wel een of andere moeilijkheid die dat verhinderde. In de voedingssector kende de rentabiliteit een flinke dip. Die sector staat zwaar onder druk. Ook de modesector, hadden net als andere sectoren moeilijkheden. Die werden het meest gevoeld in de bricosector. De combinatie van de crisis -of in ieder geval zoals dat wordt aangevoeld door de consument- en het slechte weer hebben de resultaten sterk beïnvloed. De consument is zuiniger geworden. Terwijl de resultaten in 2011 gehandhaafd bleven, zien we nu diverse problemen, o.a. door het slechte weer.

Wat zullen de voornaamste zaken zijn waar Comeos in september voor zal strijden?

Onze prioriteit is de concurrentiepositie van onze Belgische handelaar. In het Witboek hebben we bepaalde punten toegelicht. De Belgische handelaar heeft een kostenhandicap van 7%, vergeleken met een handelaar uit een buurland. Dat heeft duidelijk een invloed op de winstmarges, de tewerkstelling en de prijs van de goederen. Wij vertrekken met een structurele handicap die dringend besproken moet worden met de beleidsvoerders. We hebben te maken met een striktere reglementering, gebrek aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt en een zwaardere belastingsdruk.

Een andere prioriteit is de e-commerce, een domein in volle expansie die nieuwe aanpak vergt van commerciële immobiliën. Consumenten die voor bepaalde producten reeds gewend zijn naar het buitenland te gaan zullen niet aarzelen om ook op buitenlandse e-commerce sites te bestellen. Er moet dus op structureel vlak gewerkt worden.

En nu de zomervraag. Wat verwacht u van de vakantie? Wat raadt u aan te lezen, te bezoeken of te doen?

Ik ben een grote fan van Italië. Vooral het noorden, waar ik trouwens dit jaar naar toe gaa. Qua lectuur kan ik de Rechter Tie-verhalen van Robert van Gullik aanraden. Puik detectivewerk in de zevende eeuw na Chr. tijdens de T'angdynastie.

Auteur: 

Gondola Magazine
Side banner - Ingenico ePayments