Dolce & Gabbana excuseert zich bij Chinezen na racistische video

Stefano Gabbana en Domenico Dolce moesten in een filmpje verplicht hun excuses aanbieden aan Chinezen, nadat Stefano Gabbana eerder een racistische video publiceerde. Daarin was te zien hoe een jonge Chinese vrouw wanhopig probeerde om haar pizza te eten met stokjes…. Een racistische video, volgens velen, vol stereotypen en minachting.

 

“We willen onze excuses aanbieden aan alle Chinezen wereldwijd, omdat ze met zoveel zijn. We nemen deze excuses en deze boodschap heel serieus. We hebben altijd van China gehouden, hebben het land zo vaak bezocht. We bezochten talrijke steden. We houden van jullie cultuur. We willen dan ook vanuit heel ons hart onze excuses aanbieden”, reageerden de twee oprichters van het merk Dolce & Gabbana in een recente video ontzet.

 

Deze excuses komen er na een controversiële video die de modeshow in Shangai moest promoten, maar die uiteindelijk geannuleerd werd omdat het filmpje als racistisch bestempeld werd. In die video is namelijk een jonge Aziatische vrouw te zien die wanhopig probeert om haar pizza met stokjes te eten. Het filmpje zorgde dan ook meteen voor heel wat commotie: volgens velen was het fragment racistisch en zat het vol met stereotypen en minachting tegenover de Chinese cultuur. Maar daar stopte het niet…. Er lekte namelijk een screenshot van een discussie tussen een Instagram-gebruiker en Stefano Gabbana. Daarin haalde de medeoprichter van het merk zwaar uit naar China en de Chinese cultuur… De twee gezichten van het Italiaanse merk ontkenden echter enige betrokkenheid en beweerden dat hun account gehackt  was. Toch kon dat excuus de gemoederen niet bedaren. Verschillende online platformen, waaronder Tmall (Alibaba), haalden meteen alle Dolce & Gabbana-artikelen uit de rekken. Nochtans is de Chinese markt goed voor zo’n 35% van de verkoop van het Italiaanse merk.

 

Om anderen bewust te maken van het racistische karakter van de oorspronkelijke video maakte een influencer haar eigen parodie. Die kunt u hier bekijken.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be