Dit zijn de winnaars van de INN’awards 2015!

Op donderdag 26 maart werden de INN’awards 2015 uitgereikt. De innovatietrofeeën van Gondola werden al voor de tiende keer uitgedeeld. De grote winnaars dit jaar zijn de Insecta-burgers van Damhert (food) en de elektrische voetrasp Scholl Velvet Smooth Express (non-food), maar er zijn nog veel meer innovatieve producten in de prijzen gevallen.

 

Principe

De INN’awards bekronen de beste innovaties, zowel op gebied van food als van non-food, die het afgelopen jaar op de markt werden gebracht. De gebruikte methode, die volledig transparant is, is gebaseerd op de gegevens van Nielsen en GfK Panel Services Belgium en op het kwalitatieve oordeel van een jury samengesteld uit gerenommeerde professionals, waaronder aankoopverantwoordelijken van Belgische supermarktketens. De INN’awards zijn geen commercieel initiatief: de doelstelling van de organisatoren en de juryleden is de inspanningen belonen van fabrikanten die blijven investeren in vernieuwende producten.

 

Winnaars food

1ste prijs: Damhert - Insecta
 

2014 zal geboekstaafd blijven als het jaar waarin de mass retail producten op basis van insecten begon te verkopen. En dat is een belangrijk feit, want deze beestjes zitten vol proteïnen en kunnen in de toekomst een alternatieve bron van voedselvoorziening gaan vormen voor de hele planeet. Het dynamische Belgische voedingsbedrijf Damhert was niet alleen een pionier in Europa wat deze nieuwe voedselbron betreft, maar heeft bovendien gezorgd voor een uitstekend compromis, in staat om de aversie van de consument te overwinnen. In deze smakelijke burgers zitten naast groenten ook buffalowormen. Je kunt het insect echter niet meer ontwaren in het afgewerkte product. Zo worden meteen alle vooroordelen over het basisproduct weggewerkt, zowel die van culturele aard als over de bereidingswijze ervan.


 

2de prijs: La Fermière - My Smoothie Yogurt
 

In de zuivelafdeling kan de klant tegenwoordig een volledig nieuw concept vinden. Het gaat over de kruising tussen een yoghurt en een smoothie. Het recept bevat in totaal 25% vers fruit, 75% roeryoghurt… en niets anders! Dus geen aroma’s, additieven, bewaarmiddelen of kleurstoffen. De verpakking is bovendien enorm gebruiksvriendelijk en ingenieus. De potjes bestaan uit twee verschillende materialen, die na gebruik van elkaar kunnen worden gescheiden en zo perfect gerecycleerd. De jury was vol lof over de fantastische smaakbeleving: een explosie van fruit, alsof je de vruchten net zelf in een uitstekende yoghurt geprakt hebt.


 

3de prijs: Ella's Kitchen - The Red One
 

Ella’s Kitchen ontwikkelt een 100% biologisch gamma babyvoeding. Deze smoothie werd bereid met enkel geplette bioaardbeien, -frambozen, -appels en –bananen, en een beetje citroensap. Er komt geen water, suiker of andere artificiële ingrediënten aan te pas. De bontgekleurde verpakkingen in de vorm van een drinkfles werden speciaal ontworpen om het spenen te bevorderen door alle zintuigen van de kleintjes te prikkelen. De schappen van de afdeling worden door dit vernieuwende product helemaal opgefleurd.

 

 

Winnaars non-food

1ste prijs: Scholl Velvet Smooth Express

 

Velvet Smooth is een elektrische rasp die verharde huid en eeltplekken op een zachte manier volledig elimineert, zodat je thuis het resultaat van een professionele pedicure kunt bekomen. De draaikop – die Micralumina werd gedoopt – is bekleed met kleine schurende deeltjes. Het apparaat is al sinds zijn lancering een groot succes: op één maand tijd heeft 2,7% van de Belgische gezinnen het in huis gehaald!

 

2de prijs: Vileda Magical
 

Dit product gaat heel wat consumenten aanspreken die hun badkamer graag kraaknet willen houden. Het Magical-systeem, dat bestaat uit een parelende spray en een doekje in microvezel, verhindert namelijk dat het vuil zich nestelt. Het vermijdt vuil, kalkvlekken en zelfs damp op de meeste oppervlakken, zoals douchecellen, spiegels, kranen en ramen.

 

3de Prijs: Babyliss Curl Secret
 

Curl Secret van Babyliss is de eerste automatische krultang op de markt. Met dit apparaat kun je steil haar in een mum van tijd omturnen tot natuurlijk ogende krullen. Het heeft twee temperatuurstanden en je kunt het instellen op acht, tien of twaalf seconden, afhankelijk van je haartype en het effect dat je wilt bereiken: golven, losse of stevige krullen. Zogauw je de biep hoort, is de krul klaar!

 

Winnaar lokale producten

1ste Prijs: Pure & Simple – Gamma Frozen Tropical Vegetables

 

Dit piepjonge Franse bedrijf ontwikkelt exotische voedingsproducten die zorgen voor variatie en zon in het bord van de consument. Zoals dit smakelijke gamma bevroren wortels en groenten, dat de jury onmiddellijk over de streep trok: Brindilles de Patate Douce, Croustilles de Manioc en Coeurs de Plantain. Je kan dit lekkers zowel bij het aperitief of in een slaatje eten, of je kan het serveren bij vlees of vis.

 

Winnaars store brands

1ste Prijs non-food: Intermarché - Labell Demak Stick
 

Wie durft nog te zeggen dat de retailers niets anders doen dan succesvolle A-merken kopiëren? Met dit praktische product dat iedere vrouw in haar tas wil bewijst Intermarché immers het tegendeel. In elk doosje zitten twintig wattenstaafjes, met make-upverwijderende lotion in het staafje zelf. Door het eindje af te breken loopt de lotion in de watjes, waardoor de maquillage perfect kan worden bijgewerkt. Dit principe zou trouwens ook kunnen worden toegepast in andere producten of domeinen (ontsmettingsmiddel, eosine, acnélotion), maar dat laat de Belgische wet voorlopig niet toe Het blijft nochtans een prachtige uitvinding, en voor de prijs hoef je het ook al niet te laten: een doosje kost slechts 2,35 euro.

 

 

1ste Prijs – food: Lidl Belgium - Gamma noten in bulkverpakking

Eerder dan een product, is het een heel verkoopconcept dat hier bekroond wordt. De klant kan zelf allerlei soorten noten (pistaches, pecannoten, amandelen…) uit het bulkaanbod in een klassiek zakje doen. Niet alleen is dit gamma heel lekker en niet duur, de jury viel ook voor de gebruiksvriendelijkheid en het aanlokkelijke uitzicht ervan.

 

 

 

 

 

 


DE ANDERE WINNAARS VAN 2015

 

Niet alleen de 1ste, 2de, en 3de prijzen worden bekroond tijdens de INN’awards. Er zijn nog een heleboel andere producten die omwille van hun vernieuwende karakter in de smaak vielen bij de jury. Bekijk hier alle laureaten!
 

Hierbij de volledige lijst:

 

Foodproducten: Target Kip Natuur (CBG), Corman - Carlsbourg - Le Beurre des Chefs, Galler - Chocolade met Framboos & Yoghurt, Bolton - Rio Mare Gegrilde Makreelfilets, IJsboerke - Manon Signature White, Alpro Coconut Original, Michel et Augustin - Petit Carré Queue Leu Leu Citron Meringue, Loeul et Pirot  - Lapillotte de lapin, Carlsberg Importers - Bionina, Coca-Cola Enterprises - FÏNLEY, Ardo Groentefrietjes, Storck - Werther's Original Golden Mix, Jet Import - Almdudler, Nutrition & Santé - Céréal Koekjes Quinoa-Cacao / Zandkoek Chiazaadjes, Montserrat - Wiloco, Bruggeman - Peterman & Tonic, Bruggeman - Poliakov Elektric Red with Fresh Effect, Mamma Roma - Pizza Mia, Michel et Augustin - L'incroyable citronnade aux 2 citrons, larme de menthe, Innoprax - Caffè Lattesso, Carlsberg Importers - Tuborg Skoll

 

Producten van kmo’s / Lokale producenten: Ferme d'Assonleville - D'Upigny Appel- en perensap, Natura - Mayonaise met truffel

 

Non-foodproducten: Beiersdorf - NIVEA After Sun Lotion Refresh under the Shower, Renova Red Label, Bolton - WC Net Ouragan Afvoerbuizen, SodaStream Caps, Brabantia - PerfectFlow, Henkel Belgium - Diadermine N° 110 Huile de Beauté, SCA Hygiene - lights by TENA, Sofidel - Nalys Expert, Brabantia - Perfume Your Bin, Henkel Belgium - Pritt Create Your, Beiersdorf - NIVEA Creme Care, Beiersdorf - 3 in 1 Sensitive Micellair Water, Ecover Belgium - Method range

 

Categorie Store Brands: Lidl Belgium Toujours - Luiers (Criterium Prijs/kwaliteitsverhouding), Carrefour Belgium- Ambachtelijke garnaalkroketten (Criterium Smaak), Carrefour Belgium - Kwaliteitsketen Carrefour (Criterium Duurzame ontwikkeling), Carrefour Belgium - Carrefour by David Martin (Criterium Convenience)

 

 

 

Auteur: 

Joram De Bock