De handicap van de Belgische handelaars

Interview met Peter Vandenberghe van Comeos
Gisteren stelde Comeos tijdens hun tweede Commerce Summit het 'Witboek van de handel' voor. Daarin wordt een antwoord gezocht op de vraag waarom de Belg jaarlijks 2,5 miljard euro over de grens uitgeeft. En wat onze handelaars daaraan kunnen doen. En hoe we dat kunnen veranderen. Deze uitgebreide studie brengt de concurrentiepositie van de Belgische handelaar in kaart. Omdat wij wel wilden weten hoe het met die concurrentiepositie gesteld is, hadden we een gesprek met Peter Vandenberghe, communicatieverantwoordelijke van Comeos.

Hoe is het gesteld met de concurrentiepositie van de Belgische handelaars?
"Helemaal niet goed eigenlijk. De Belgische handelaars kampen met een kostenhandicap van bijna 7% in vergelijking met onze buurlanden. En die kosten komen op het einde van de rit op het kassaticket van de consument terecht."

Welke oorzaken heeft die kostenhandicap?
"Zeer veel. In België ligt de arbeidskost veel te hoog, er is een gebrek aan flexibiliteit op onze arbeidsmarkt, fiscaal worden we te zwaar belast, zowel wat btw betreft als bijvoorbeeld de ecotaks en dergelijke. Er heerst in dit land een veel te grote reglementeringsdrift en dan vergeet ik de prijsdifferentiatie van de leveranciers nog te vermelden. Zij rekenen Belgische handelaars meer aan dan die van de buurlanden. Het wordt hoog tijd dat de overheid zich hiermee gaat bezighouden."

Erkent de overheid dit probleem?
"Alexander De Croo en Bruno Tobback zijn hier vandaag ook aanwezig en zij zijn eindelijk overtuigd van het probleem en willen het op de agenda plaatsen. Dat is zeer goed nieuws, want dat was vroeger wel anders. Toen redeneerden de politici dat de winkels in België toch niet zouden verdwijnen. Maar onze gebrekkige concurrentiekracht kost ons massaal veel jobs, mocht er wat politieke wil zijn dan kunnen we veel nieuwe banen creëren."

En ziet al een lichtpuntje in de duisternis?
"Absoluut! Dankzij ons witboek van de handel beschikken we eindelijk over een instrument met de cijfers zwart op wit op papier. Met dit rapport kunnen we eindelijk werk maken van de broodnodige hervormingen."

Auteur: 

Gondola Magazine
ISM - Side - NL