Comeos: de clash tussen de blauwe zak en het statiegeld

De afgelopen maanden is er heel wat heisa ontstaan over de mogelijke invoering van statiegeld, en met de komst van het verpakkingsplan van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, ging het debat opnieuw van start. Toch blijft de vraag, wat is nu de beste oplossing? Statiegeld of niet. 

 

De Belgische handelsfederatie Comeos is alvast geen voorstander van de invoering. Afgelopen week betreurden ze namelijk het voorstel van Schauvliege dat volgens hen enkel voor een nieuwe taks voor de producenten zal zorgen. "Voor Fevia, Comeos, Fost Plus en Buurtsuper.be moet een verpakkingsbeleid vertrekken vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De verpakkende industrie betaalt vandaag reeds een verpakkingsheffing van 320 miljoen euro per jaar. Daarbovenop betalen producenten en winkeliers 107 miljoen euro per jaar aan Fost Plus voor onder andere de ophaling en verwerking van PMD-afval via de blauwe zak. De sector heeft zich intussen ook akkoord verklaard met een uitbreiding van de blauwe zak die nog 40 miljoen extra zal kosten. Daardoor zal de consument al zijn verpakkingen die hij in de winkel koopt, in de nieuwe blauwe zak kunnen deponeren. Via Fost Plus betaalt de sector vrijwillig 9,5 miljoen euro per jaar voor de financiering van De Mooimakers.Samengeteld betaalt de sector vandaag reeds bijna een half miljard euro per jaar. Daarbovenop een statiegeldsysteem van 160 miljoen euro toevoegen zal de kosten voor producten in België verder doen verhogen. Het gevolg is welbekend: consumenten gaan steeds vaker over de grens hun aankopen doen. En het brengt de economische relance in gevaar want het maakt het moeilijk om jobs hier te houden", klonk het toen.

 

Hoewel er gisteren in het Vlaams Parlement uitgebreid gedebatteerd werd over cijfers, werd er volgens Comeos geen woord gerept over de concrete praktische gevolgen voor de consument. Daarom neemt de Belgische handelsfederatie het heft in eigen handen en toont het in dit ludieke filmpje de impact die de invoering van het statiegeld in de praktijk zal hebben op de consument. 

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be