Carrefour, Colruyt en Delhaize riskeren recordboete in kartelzaak

Carrefour, Colruyt, Cora en Delhaize kijken mogelijk tegen een recordboete aan. Omdat de retailers tussen 2002 en 2007 prijsafspraken zouden gesloten hebben met elkaar via leveranciers riskeren ze een boete van 600 miljoen euro. Dat zegt het persagentschap Bloomberg op basis van bronnen dicht bij het onderzoek.

 

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) startte al in 2007 een onderzoek op naar de prijsafspraken bij Cora, Delhaize, Carrefour en Colruyt. De retailers zouden jarenlang in onderlinge afspraak via leveranciers als GlaxoSmithKline, L'Oréal en Colgate de prijzen voor non-food producten zoals shampoo, waspoeder en parfums verhoogd hebben. Eind 2013 trokken de retailers nog naar het Hof van Beroep om huiszoekingen door de Raad voor de Mededinging in 2007 te laten annuleren.

 

Het persagentschap Bloomberg schrijft nu dat 17 betrokken partijen (10 leveranciers en 7 supermarkten) tegen een recordboete aankijken, die zou oplopen tot 600 miljoen euro. In Frankrijk kregen onder andere Gillette, Unilever en L'Oréal in een gelijkaardige zaak in Frankrijk nog een boete van 950 miljoen euro.

 

 

 

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen