Binnenkort ook witte kassa’s in winkels?

Komen er binnenkort ook witte kassa’s in de Belgische winkels? Als het van staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) wel. In een interview in De Tijd pleit hij ervoor om het systeem van de witte kassa’s uit te breiden naar andere sectoren dan alleen maar de horeca.

 

Een witte kassa registreert elke verrichting van het personeel, waardoor zwartwerk en fraude moeilijker wordt. Het systeem wordt momenteel ingevoerd in de horeca, en is vanaf 1 januari 2016 voor alle Belgische horecazaken verplicht. Maar dat is slechts een eerste testcase, zegt Tommelein in De Tijd. Hij zou het systeem van de witte kassa graag uitbreiden naar andere sectoren zoals de retail en de bouw- en transportsector.

 

Zelfstandigenorganisaties NSZ en Unizo zijn alvast niet te spreken over de plannen van Tommelein. "We moeten elke vorm van zwartwerk bestrijden. Daar is niemand tegen. Maar dan moet je beginnen met de oorzaak van het probleem te bestrijden, niet de symptomen. Eerst een forse loonlastenverlaging, een verlaging van de belastingdruk en veel meer flexibiliteit. Pas dan kan je een witte kassa als middel tegen fraudebestrijding inzetten", reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt op het voorstel van de staatssecretaris.

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen